Marlijn Weerdenburg voert run 'Rennen tegen kanker' aan

'Nederland staat op tegen kanker', dinsdag, 21.25 uur, NPO 1

Vanaf het Waagplein in Alkmaar komt vanavond de liveshow Nederland staat op tegen kanker (AVROTROS) voor KWF Kankerbestrijding. Actrice Marlijn Weerdenburg neemt met haar vader, die tweeënhalf jaar geleden de diagnose kanker kreeg, deel aan een hardloopwedstrijd om geld in te zamelen. Ook EO-presentator Bert van Leeuwen loopt mee. 

1. Hoe ben je bij ‘Rennen tegen kanker’ betrokken geraakt?

“Eigenlijk ben ik geen hardloper, maar mijn vader wel, en dat terwijl hij tweeënhalf jaar geleden nog een nare boodschap kreeg. Hij had darm- en nierkanker. Gelukkig gaat het weer goed met hem. Dat ik samen met hem de sponsorrun 'Rennen tegen kanker' open, kan mensen hoop geven. Bijzonder is dat mijn 64-jarige vader tien kilometer gaat rennen, terwijl ik door een voetblessure waarschijnlijk voor de vijf moet kiezen. We hopen op een grote opkomst, want we willen veel geld inzamelen.”

2. Met wie zou je een dagje willen ruilen?

“Het lijkt me erg leuk om een dag het leven van Máxima te leiden. Ze bekleedt mooie functies waardoor ze op allerlei plekken komt en de groten der aarde ontmoet. Ik vind dat ze het heel goed doet en zich voor mooie doelen inzet, waardoor ze echt iets toevoegt als koningin.”

3. Ben je gedoopt?

“Ja, ik ben gedoopt en tot mijn 12e naar de kerk gegaan. We kwamen er braaf iedere zondag, wat ik fantastisch vond, omdat ik er mocht zingen in de dienst. Ik genoot ook van de kindernevendiensten, met veel knippen en plakken, en van de verhalen die heel goed verteld werden. Het heeft me ergens geïnspireerd tot het zing- en acteerwerk dat ik later ben gaan doen.”

4. Wat is de lekkerste filemuziek?

“Als ik in de file terechtkom, zet ik graag een positief tegengeluid op: Prince en Michael Jackson. Hun werk is zo onvoorstelbaar energiek en muzikaal, dat je je er eigenlijk alleen maar aan kunt overgeven.”

Dat mijn vader meeloopt, kan andere mensen hoop geven

5. Wat is het mooiste plekje op aarde?

“Ons huisje, waar ik met mijn vriend en mijn zoontje woon. Een prachtig paleisje met een tuin. Samen met zijn neef heeft mijn vriend het helemaal naar onze wensen verbouwd. Een woning zonder extreme luxe, die wel van alle gemakken is voorzien. Op die plek voel ik me het allergelukkigst.”

6. Wie bewonder je?

“Adelheid Roosen, die mijn docent was op de Amsterdamse toneelschool en de kleinkunstacademie. Een heel creatieve, gedreven vrouw, die met haar project ZINA mensen uit verschillende culturen bij elkaar brengt, bijvoorbeeld met wijksafari’s naar de Bijlmer en naar asielzoekerscentra. Ik bewonder mensen die van zichzelf iets móéten doen om de wereld een beetje mooier te maken.”

7. Hoe besteed je een vrije avond het liefst?

“Nu mijn zoontje nog heel klein is, ga ik het liefst om acht uur ’s avonds naar bed. Ik geniet iedere dag van hem, maar ik wil soms ook een keer een lange nacht maken. Dat is op dit moment de best denkbare invulling van een vrije avond. Lekker samen uit eten gaan met vrienden komt later wel weer.”

Wie is Marlijn Weerdenburg?

• 35 jaar.
• Actrice en zangeres.
• Hoofdrollen in Danni Lowinski en Soldaat van Oranje.
• Zingt in de band Miss Molly & Me.
• Bekend van tv-programma’s als De Medicijnmannen, Hotel Romantiek en Broodje Gezond.

Nederland staat op tegen kanker 
Dinsdag 29 mei, 21.25 uur, NPO 1 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons