Maakt de techniek ons ‘goddelijk’?

Reinier Sonneveld en Nando Kasteleijn in debat tijdens het 'NieuwLicht Café'

in Christelijk Nieuws

Op donderdagavond 31 mei wordt in Utrecht onder leiding van Tijs van den Brink het eerste 'NieuwLicht Café' gehouden. Schrijver Reinier Sonneveld en tech-journalist Nando Kasteleijn discussiëren daarin over de ontwikkelingen van de technologie en de ethische kanten daarvan. “We moeten ons bewust worden van de macht van tech-bedrijven.”

Apparaten worden slimmer en krijgen steeds meer toepassingsmogelijkheden. Google kan een computer telefoongesprekken laten voeren, alsof het door een mens gedaan wordt. Met smartphones kun je allerlei apparaten bedienen. Amerikaanse onderzoekers hebben een koptelefoon gemaakt, die gedachten kan ‘horen’ van degene die de koptelefoon draagt. Deze ontwikkelingen dienen het gemak, maar roepen tegelijkertijd veel vragen op. Maakt deze vooruitgang de mens overmoedig, en geven ze het gevoel dat de mens goddelijk is?

De honger van tech-bedrijven

Reinier Sonneveld volgt deze ontwikkelingen kritisch en ziet bedrijven als Google en Tesla als falende goden, die ons een betere, mooiere wereld beloven, maar die altijd honger hebben. “Ze zullen altijd meer van ons willen. Technologische ontwikkelingen zorgen automatisch voor meer gevaar. Destructieve techniek als automatische wapens kunnen onze ondergang betekenen.” In zijn boek Gids voor de laatste dagen luidt hij de noodklok over deze ontwikkelingen.

Grotere bewustwording

Nando Kastelijn neemt een genuanceerder standpunt in. "Grote bedrijven als Google, Apple en Microsoft drijven ons naar een technologiegedreven maatschappij. Dat heeft grote voordelen. We genieten allemaal van het gemak van technologie. Ik denk dat mensen te bang zijn voor deze ontwikkelingen. Doemscenario's moeten we altijd met een korreltje zout nemen." Hij vindt wel dat we ons bewust moeten zijn van de macht die grote tech-bedrijven hebben, en ziet hier ook de keerzijde van. "De bewustwording moet groter worden en we moeten hier het debat over aangaan."

Waar en wanneer?

Op 31 mei gaan Reinier en Nando met elkaar in discussie in het NieuwLicht Café, Café Ganspoort, Helling 87 in Utrecht. Het NieuwLicht Café begint om 19.30 uur. Iedereen is welkom en de toegang is gratis. Na afronding van het debat is er gelegenheid om na te praten. Meer informatie vind je hier.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons