Maak jij je zorgen over de toekomst van de wereld?

Reinier Sonneveld schrijft 'Gids voor de laatste dagen'

Veel mensen maken zich zorgen over de toekomst. Hoe ontwikkelen technologie en cultuur zich? In welke wereld groeien mijn kinderen op? Herkenbaar voor theoloog Reinier Sonneveld, die hierover een Gids voor de laatste dagen schreef. Hij schetst een dreigend, maar tegelijk hoopvol toekomstbeeld. 

Er mag dan relativerend gezegd worden dat het einde van de wereld wel vaker werd verwacht, maar in deze tijd is de mens écht in staat om de wereld onleefbaar te maken. De gevolgen van epidemieën, oorlogen, terreur en hacks kunnen verwoestender zijn dan ooit. En hoe tasten overheden en sociale media onze privacy aan? Wie denkt dat hij niets te verbergen heeft, kan bij het lezen van dit boek zomaar op andere gedachten komen.

Eersteling

Toch staat er ‘geloven is hopen’ op de cover. Reinier: “De reden voor die hoop is dat we een God hebben die alles overstijgt. Hij is liefde en omsluit alles. We groeien toe naar een situatie waarin God dichterbij is, maar dat wás al zo bij Jezus. Bij Hem kun je al iets zien gebeuren van hoe dat in de toekomst zal zijn. Als Hij opgestaan is, zijn de littekens nog steeds zichtbaar. Daaraan zie je dat er straks veel uit dit leven, dat zeker zijn beperkingen heeft, zal blijven bestaan. Jezus is de ‘Eersteling’, het eerste stukje van de oogst. Zoals de Hollandse nieuwe iets laat smaken van de haring van het nieuwe seizoen, laat Jezus, zeker na Zijn opstanding, iets zien van hoe de nieuwe mensen en de nieuwe aarde zullen worden.”

Petrus en Thomas

“Na Zijn opstanding is Jezus met mensen door een proces van verzoening heen gegaan,” vertelt Reinier. “Dat zegt al iets over hoe het oordeel straks zal zijn, maar het neemt niet weg dat het een pijnlijk proces kan zijn. Kijk maar naar Zijn gesprekken met Petrus en Tomas. In het oordeel is er geen ontsnappen meer aan, want alle kaarten komen op tafel te liggen, maar uiteindelijk zal daarin de liefde overwinnen.”

Tijdens je zoektocht stond je veel stil bij de verzoeking in de woestijn. Waarom?
“Dat heb ik geleerd van de vorige paus, Benedictus XVI. Hij ziet de verzoeking in de woestijn als een lens voor het hele verhaal van Jezus, die voor de verleiding staat om een verkeerde, makkelijke weg te kiezen.” Reinier beschrijft hoe de verzoeking zich in Jezus’ hoofd afspeelt, maar ook in het onze. “Het een samenvatting van een gevecht waarmee we allemaal te maken krijgen.”

Je beschrijft een nieuw ‘veelgodendom’ in deze tijd. Waar zie je dat ontstaan?
“Dat is de hoogmoed waarvoor de Bijbel ons waarschuwt. Mensen willen als goden zijn, maar dat wordt onze ondergang. Google en Tesla beloven ons een betere, mooiere wereld, maar het zijn falende goden, die altijd honger hebben. Ze zullen altijd meer van ons willen. Die ene God, die de schepping omsluit, is liefde en heeft niets van ons nodig. Een hoopvol beeld. En met die hoop kunnen we praktisch aan de slag.”

Je bent dus hoopvol, maar er komen wel eerst moeilijke tijden?
“Ja, en dat betekent dus niet dat we wegkruipen in ons hoekje en anderen laten stikken, maar daarin blijft het onze roeping dat we onszelf en onze naaste zo teder mogelijk liefhebben. Die roeping wordt alleen maar concreter nu die utopische belofte die achter de techniek schuilt, luider klinkt. Maar we moeten beseffen dat we het niet gaan redden in de stressvolle tijden die we tegemoet gaan. We moeten gered wórden.”

Doorpraten

In Gids voor de laatste dagen (Buijten & Schipperheijn Motief, € 15,95) geeft Reinier onder meer praktische tips aan de hand van de zeven kruiswoorden van Jezus. Voor groepen die erover willen doorpraten, zijn aan het eind van het boek gespreksvragen toegevoegd.

Beeld: Miss Jack

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons