Les in genade

De Bijbel Open met dominee Arie van der Veer

Boos zijn op God, omdat Hij goed is. Het komt vaker voor dan je denkt. Nee, wij zijn nooit boos als God ons vergeeft, integendeel! Maar soms wél als God iemand vergeeft, die Gods vergeving in onze ogen totaal niet verdient. Alsof wij het wél verdienen…

Jona, de deserteur

Een bekend voorbeeld uit de Bijbel van iemand met zo’n houding, is de profeet Jona. Hij wordt wel een deserteur genoemd, en terecht. Jona had er helemaal geen zin in om voor God naar de stad Ninevé te gaan. Die heidenen konden hem gestolen worden. Hij ging er per schip vandoor. Maar zo gemakkelijk kom je niet van God af.

Je zult het verhaal wel kennen. Het schip komt in een storm terecht en Jona wordt overboord gegooid. Een grote vis slokt hem op, maar spuugt hem later weer uit. Via een lange omweg brengt God de profeet uiteindelijk toch in Ninevé.

Jona bracht daar niet alleen de boodschap van oordeel, maar ook van bekering. Zo wilde God het. Het oordeel van God over de stad zou niet voltrokken worden, als de bevolking zich zou bekeren. Maar op dat laatste had Jona totaal niet gerekend en, naar later bleek, ook allerminst gehoopt. Want toen de bevolking zich wel bekeerde en God besloot het oordeel over de stad niet uit te voeren, werd Jona boos.

Goedkope genade?

Boos zijn op God, omdat Hij goed is. Natuurlijk mag God goed zijn, maar niet voor iedereen. Natuurlijk mogen er mensen behouden worden, maar niet op zo’n gemakkelijke manier. Genade krijg je niet zomaar. Jona is niet de enige die er zo over denkt. Wat dacht je van de broer van de verloren zoon? Die ergerde zich kapot aan de houding van zijn vader. Zulke mensen zijn er nog steeds. Genade is er voor de grootste zondaar, wordt gezegd en gepreekt. Maar er moet wel wat gebeuren…

‘Zou ik dan geen verdriet hebben om Nineve, die grote stad, waar meer dan honderdtwintigduizend mensen wonen die het verschil tussen links en rechts niet eens kennen, en dan nog al die dieren?’ (Jona 4:11)

God laat in Zijn hart kijken

Je kent vast wel de uitdrukking: ‘Heidenen bekeren is een christelijk werk, maar christenen bekeren is een heidens werk’. God heeft meer moeite met Jona de profeet dan met de heidense stad Ninevé. Het boekje Jona is daarom een prachtig boekje. God laat in Zijn hart kijken. Het boekje beschrijft de grote liefde van God voor een heidense stad en vooral ook Zijn liefde voor deze ongehoorzame profeet.

Drukte om een boom

Door een wonderboom, die even snel verdween als hij kwam, krijgt Jona les in wat genade is. Jona werd opnieuw boos. Hij had de schaduw van die boom echt nodig. Hij maakt zich druk om ‘een boom’. Mag God Zich dan niet druk maken om het lot van duizenden mensen en kinderen?

Waar maken wij ons eigenlijk druk om? Deze les in genade is nooit weg.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons