Laag opgeleid, maar nooit meer ‘laag’

Blog van Annemarie van Heijningen

Ik ben laaggeschoold. “Gewoon maar een mavo-meisje,” zeg ik soms. Wat ergens een leugen is, want hoewel ik voor de kernvakken mavo-examen deed, zat ik in werkelijkheid nog een niveautje lager.

Als achtstegroeper was kraamverzorgster worden mijn ultieme droom. Ik vond rekenen moeilijk, baby’tjes schattig en huishoudelijk werk niet zo erg. Bijgevolg ging ik naar het lbo: het lager beroepsonderwijs (het huidige vmbo). Daarmee was ik laag. Wat later besloot men de l van laag te veranderen in de v van voorbereidend. Een hele verbetering, want het vriendje dat ik had was hoog. Binnensmonds murmelend kon ik vanaf dat moment met droge ogen beweren: “Ik zit óók op het vbo.” Wat dan klonk als: “Ik zit óók op het vwo.” Anyway, ik stroomde door naar het mbo, schreef me in voor het hbo, koos op de valreep toch voor de werkvloer – en bleef me dwars door alles heen voelen: laag. Laaggeschoold. Laag opgeleid. Rampzalig Engels, nauwelijks wiskunde, nul Duits, niks Frans. Shame on me. In de decennia erna bekende ik alleen op mijn cv wat voor vooropleiding ik had genoten.

Op sociale media verzuimde ik hardnekkig deze vraag in te vullen en in gesprekken wauwelde ik er behendig overheen. Begrijp me goed: ik heb nooit ofte nimmer neergekeken op andere niet-hogen. Maar voor mezelf heb ik zwaar getild aan dat afschuwelijke laag. Tot Marianne Zwagerman in drie minuten en vierentwintig seconden mijn gebutste zelfbeeld voortvarend uitdeukt. Zoek op YouTube naar ‘Marianne Zwagerman laaggeschoold’ en u zult ontdekken wat ik bedoel. Haar boodschap komt hierop neer: u die hoog bent, u bent niet hoog (al denkt u soms van wel), u bent theoretisch. En ik die laag ben, ik ben niet laag (al dacht ik dus van wel), ik ben praktisch. Weg hiërarchie, weg persoonlijke gêne. Zo simpel kan het zijn. Hoog tijd om aan Facebook te verklappen naar welke school ik destijds ging.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons