Kritiek op tweet van U2

Ierse band roept op vóór verruiming abortuswet te stemmen

in Christelijk Nieuws

De Ierse band U2 heeft flinke kritiek gekregen van zijn conservatievere fans, nadat ze in een tweet hadden opgeroepen om voor de verruiming van de abortuswet te stemmen. Op 25 mei wordt in Ierland een referendum gehouden.

Dat schrijft de Belgische krant de Morgen. In de tweet staan alleen de woorden ‘Vote on 25th May’ (‘Stem op 25 mei’). Dat is de datum waarop het referendum voor de verruiming van de abortuswet wordt gehouden. Het bijbehorende plaatje toont de naam van de actiegroep Repeal the 8th, die een petitie is gestart om de abortuswetgeving te verruimen. Die naam verwijst naar het achtste amendement in de Ierse grondwet, waarin staat dat het leven van het ongeboren kind en de moeder gelijk aan elkaar zijn.

De band kreeg naast positieve ook veel kritische reacties. Zo schrijft priester Father John Boyle: ‘#LoveButVoteNo’ #Savethe8th’. Gebruiker John Jansen schrijft: ‘Ik ben een fan sinds ‘Joshua Tree’. Deze tweet is een mislukking. Abortus is geweld. #Savethe8th’.

Abortus in Ierland

In Ierland is abortus al jaren een punt van discussie. Eerst was abortus in het geheel verboden. In 2013 werd de wet al aangepast, waarin werd vastgelegd dat er alleen abortus mocht plaatsvinden als het leven van de moeder in gevaar was. Maar de actievoerders willen dus dat dit wordt verruimd, en vrouwen ook abortus kunnen laten plegen als er geen sprake is van levensgevaar.

Beeld: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons