Kindertehuis Jemima moet inkrimpen

Betalingsachterstand van 2,5 jaar

in Christelijk Nieuws

Het kindertehuis Jemima in Beit Jala, in autonoom Palestijns gebied, heeft tien plaatselijke krachten ontslagen. Verder heeft het 25 kinderen van de dagopvang overgeplaatst naar andere instellingen.

De maatregelen waren nodig vanwege financiële tekorten, schrijft correspondent Alfred Muller op zijn weblog.

Jemima is een christelijke organisatie op de Westelijke Jordaanoever, die zich ontfermt over gehandicapte kinderen, en 24-uurszorg, ambulante zorg en dagopvang biedt. Tussen 1985 en 1987 werd het eerste tehuis gebouwd met de opbrengst van de EO Metterdaad-actie 'In Bethlehem staat een huis'. Sindsdien voerde EO Metterdaad diverse malen actie voor Jemima, dat voor een deel afhankelijk is van donaties uit christelijk Nederland.

Euro in waarde gedaald

Bestuurslid Jan Wannink zegt dat verschillende kerkelijke richtingen hun steun hebben verminderd omdat ze andere projecten willen steunen. De plaatselijke overheid heeft toegezegd bij te zullen dragen in de kosten van Jemima, maar de betalingsachterstand bedraagt inmiddels tweeënhalf jaar. Een ander probleem is dat de euro in waarde is gedaald ten opzichte van de Israëlische sjekel. “We krijgen nu nog maar 4 sjekel voor 1 euro, terwijl dat vroeger 5 was. Dat maakt het allemaal extra duur.”

Lees verder op de weblog van Alfred Muller.

Beeld: Shutterstock

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons