Kerk van kardinaal Wim Eijk sluit de deuren

Utrechtse kathedraal kreeg financiën niet rond

in Christelijk Nieuws

De Sint-Catharinakathedraal, de thuiskerk van aartsbisschop Wim Eijk, moet hoogstwaarschijnlijk de deuren sluiten. De kerk krijgt de financiën al jaren niet rond. Dat hebben de betrokken partijen gemeld aan RTV Utrecht.

Het plan is om de Catharijnekerk – zoals de kathedraal ook wel heet – te verkopen aan het naastgelegen museum Catharijneconvent. Maar volgens de omroep kan dit proces maanden tot een jaar duren. Eerst moet kardinaal Eijk toestemming geven om de kerk te sluiten, daarna moet hij het voorleggen aan het Vaticaan. In Rome wordt uiteindelijk besloten of de kerk echt dicht kan en dus bij het museum gevoegd kan worden.

Bisschopskathedraal

In de zogenaamde bisschopskathedraal worden de grote feesten gevierd en treden priesters in. Als de Catharijnekerk sluit, moet er een nieuwe thuiskerk voor Wim Eijk worden gezocht. Als opvolger wordt de Sint-Augustinuskerk aan de Utrechtse Oudegracht genoemd. “Als je kijkt naar kerkbezoek, vitaliteit van de gemeenschap en bijdragen, dan is de Augustinus een stuk goedkoper dan de Catharinakerk,” zegt Riet Blom-van Oostrum, de vicevoorzitter van de organisatie voor Utrechtse rooms-katholieken tegen RTV Utrecht.

Ook geeft Blom-van Oostrum aan dat de sluiting van de kerk een verdrietig moment is voor de gemeenteleden. “Zeker voor de gelovigen is dit een pijnlijk proces. Bij veel vaste gelovigen is dit een kerk die in familieverband veel emotionele waarde heeft. Bij sommige families zijn hier generaties lang kinderen gedoopt en huwelijken gesloten.”

Beeld: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons