Jet van Nieuwkerk presenteert 'Niet Gezond Meer'

Woensdag, 21.05 uur, NPO 3

in Mediatips

Sommige mensen zijn wel heel druk bezig met gezond eten en fanatiek sporten. Jet van Nieuwkerk herkent dit. In het nieuwe NTR-programma Niet Gezond Meer (NPO 3) gaat ze op onderzoek uit. Vanmiddag blikt Tom Herlaar met Jet vooruit in Open Huis (EO) op NPO Radio 5.

Onlangs kwam Jet in een artikel de term ‘orthorexia’ tegen: een niet-officieel erkende eetstoornis waarbij er een ziekelijke fixatie is op gezond eten. Ze herkende zich in de omschrijving. “Als ik om me heen kijk, lijkt het steeds meer mensen te overkomen. Zó extreem gezond eten en willen sporten dat het je leven overneemt, daar maak ik me zorgen over.”

'Is orthorexia een nieuwe eetstoornis?'

Tom Herlaar belt in Open Huis rond 14.40 uur met Jet, die op haar dieptepunt alleen nog groente en fruit at. Ze sportte elke dag en durfde niet met haar vriendinnen uit eten. Haar wereld werd steeds kleiner. Met hulp van een therapeut ging Jet het probleem te lijf. In haar tv-serie hoopt ze erachter te komen of orthorexia echt een stoornis is en waar het vandaan komt. Wat doet het met je en hoe kun je het behandelen of voorkomen? 

Niet Gezond Meer

Dinsdag 23 en 30 mei, en 6 juni, 21.05 uur, NPO 3 

Beeld: Babet Hogervorst 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons