‘Je woont in een land dat in oorlog is, is dat niet eng?'

Israël anders bekeken

in Geloven

Ik woon al een paar jaar in Israël. Een land in oorlog dat wel symbool lijkt te staan voor ‘onoplosbare conflicten’. Maar hoe gaan mensen ter plekke met dat eeuwige conflict om? Zoeken zij in die verdeeldheid niet juist naar verzoening?

Nederland is ongeveer twee keer zo groot als Israël. Maar kijk je naar de aandacht die de media geven aan dit landje in het Midden-Oosten, dan lijkt het of ik in een van de grote wereldmogendheden woon. Het conflict tussen Israël en zijn buurlanden is een geliefd onderwerp en de ongeveer vijfhonderd internationale journalisten die hier continu gevestigd zijn, zorgen er vrijwel dagelijks voor dat het land op de een of andere manier de huiskamer binnenkomt. Het gaat dan voornamelijk over het conflict en het daaruit voortvloeiende geweld.

Alleen al het woord Israël is beladen en doet mensen schrikken. Je woont in een land dat in oorlog is, hoe kan dat, is dat niet eng? Veel van mijn vrienden uit Nederland zijn bang deze kant op te komen. Toch wordt hier gewoon geleefd en gebeuren er de meest fantastische dingen, in het klein en in het groot.
De situatie in Israël is soms verwarrend, omdat iedere partij zijn eigen verhaal heeft. Neem alleen al Israëls onafhankelijkheidsdag (19 april). Voor de Joodse bevolking is dit een feestdag, voor de Arabische bewoners een van de zwartste dagen in hun geschiedenis. Toch blijkt het mogelijk deze dag samen te vieren. En er is zo veel meer dat we samen delen.

Ik woon in het noorden, in een Joods dorp waar wij zijn omgeven door Arabische dorpen. Daar doe ik mijn boodschappen en daar wonen onze vrienden. Het liefst ga ik naar de supermarkt van de Druzen. Het is er groot, modern ingericht en je kunt er werkelijk alles krijgen, zelfs kaas uit Nederland! De service is perfect, het is er superschoon en ruim opgezet; een genot om er te shoppen.
Op een dag was ik te vroeg, de winkel bleek nog gesloten te zijn. Terwijl ik wachtte, zag ik een van de werknemers naar buiten komen met een pak zout dat hij uitstrooide voor alle uitgangen van de winkel. Het maakte mij nieuwsgierig en ik stapte op hem af om te vragen waarom hij dat deed.
Het bleek een middel tegen boze geesten te zijn. Hij vertelde dat ze dat iedere morgen doen en daarna ook nog alle ingangen met water bespuiten, volgens hem met hetzelfde doel. Het is een traditie. Als Joodse mensen voor het eerst hun nieuwe huis binnenkomen, strooien ze zout over de linkerschouder, dat brengt geluk, – ook een traditie.

Druzen en Joden… We lijken zo ver van elkaar af te staan, maar toch hebben we veel meer gemeenschappelijks dan we denken. Heel trots vertelde de ‘zoutstrooier’ mij ook nog dat er in de supermarkt ongeveer tweehonderd mensen werken! En nog trotser vertelde hij dat het Arabieren, Druzen en Joden zijn. Samen leven en werken kan zonder enig probleem. Maar het ontstaat niet zomaar, elkaar leren vertrouwen kost tijd.

Beeld: Shutterstock

Journalist Joanne Nihom woont al jaren in Israël en schrijft voor Visie over wonen en werken in het meest becommentarieerde land ter wereld.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons