Israël viert feest, Palestijnen protesteren

‘Hamas heeft lak aan internationale vredesverdragen’

Terwijl Israël dit jaar zijn 70-jarig bestaan viert, demonstreren sinds eind maart honderden Palestijnen bij de Israëlische grens. Hamas, die de leiding heeft over het gebied en tot de protesten heeft opgeroepen, noemt het ook wel de ‘Grote Mars van de Terugkeer’. Buitenlandcommentator Jan van Benthem is “verbaasd dat er nog nauwelijks reactie is gekomen uit de internationale gemeenschap”.

Iedere vrijdag, maar ook op andere dagen, trekken Palestijnen uit de Gazastrook naar de grens om er te protesteren. De demonstranten willen het land terug dat veel Palestijnen in 1948, toen de staat Israël werd gesticht, hebben moeten verlaten. Op 15 mei is dat precies 70 jaar geleden, en daarom willen de betogers op 14 mei 100.000 Palestijnen op de been brengen voor de zogenaamde Grote Mars van de Terugkeer.

Had Israël deze demonstraties verwacht?
Jan van Benthem, buitenlandcommentator van het Nederlands Dagblad: “Ja, de Israëlische legerleiding heeft hier begin dit jaar al voor gewaarschuwd. De leefomstandigheden in dit gebied zijn ronduit slecht. Ik sprak in februari al met verschillende mensen die in de Gazastrook wonen, en aangaven dat als de humanitaire situatie zo zou blijven, er een oorlog met Israël zou uitbreken.”

Leefomstandigheden

Is de humanitaire situatie de enige reden?
“Nee. Vorig jaar heeft Hamas de controle in de Gazastrook overgedragen aan de Palestijnse Autoriteit van Mahmoud Abbas, het bestuur van de Palestijnse gebieden. Want Hamas zelf kon het bestuur niet langer dragen. Hamas weigerde echter de wapens in te leveren, waardoor de Palestijnse Autoriteit het gezag niet geheel in handen kreeg. Nu heeft Hamas besloten zijn pijlen op Israël te richten en te doen wat het land al jaren vreest: een gigantische mars richting de grens. Hamas hoopt met heel veel demonstranten Israël klem te zetten, zodat ze zo door kunnen lopen. Israël wil op zijn beurt de grenzen koste wat kost verdedigen en zal geen Palestijnen toelaten.”

De betogers willen terug naar het land waaruit hun familie moest vertrekken. Dat klinkt logisch.
“Ja, want Hamas heeft twee dingen om goed gebruik van te maken. Gaza heeft een jonge, zeer arme bevolking. Ze leven in verschrikkelijke omstandigheden. Als zij gewapend de grens oversteken, worden ze niet teruggestuurd, maar opgepakt en in de gevangenis gezet. Hun situatie is zo erg, dat ze dat ervoor overhebben. Daarnaast is er nog steeds geen officiële Palestijnse staat. Als dat wel zo was geweest, had Hamas geen poot om op te staan voor deze demonstraties.”

Hoe gaat dit zich verder ontwikkelen?
“Hoe meer Palestijnse slachtoffers er vallen, hoe meer agressie en laaiende protesten er ontstaan. Het is de vraag of Hamas zelf ook nog bijvoorbeeld raketten gaat afschieten. De organisatie heeft wel gezegd vreedzaam te demonstreren, maar zegt tegelijkertijd geen enkele concessie richting Israël te willen doen. Wie zó te werk gaat, is uit op conflict. Hamas heeft daarmee eigenlijk lak aan de internationale vredesverdragen. Daarom verbaast het mij dat er nog nauwelijks reactie is gekomen uit de internationale gemeenschap. Dat er niemand is die tegen Hamas zegt: ‘Stop met dit stoken, het kost mensenlevens.’ Het wachten is nu op die internationale reactie.”

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons