Israël en Gaza

Blog van Tijs van den Brink

Deze week vonden tientallen Palestijnen de dood tijdens een demonstratie aan de grens tussen Gaza en Israël. Omdat het nog te vroeg is voor een coherente column, een paar gedachten.

• Ik was zeer, zeer verbaasd dat duizenden mensen het risico namen te gaan demonstreren en daarbij ook geweld te gebruiken. Je weet dat Israël dan met scherp schiet. Als je leven je lief is, blijf je daar toch uit de buurt? Als je zoon vertelt dat hij gaat protesteren, dan zeg je toch: “Ben je helemaal gek geworden? No way!”
• Het is echt afschuwelijk dat er, als de berichten kloppen, meer dan zestig mensen zijn omgekomen. Echt afschuwelijk. Levens die zijn beëindigd. Vaders, zonen, naar verluidt zelfs kinderen, die er nu niet meer zijn. Echt afschuwelijk.
• Altijd weer als dit soort conflicten uitbreekt, breekt er onmiddellijk een strijd om de waarheid uit. En ik kan hier vandaan (elke keer weer) onmogelijk zien wie er gelijk heeft. Zo circuleerde er vorige week een flyer waarop instructies van Hamas stonden voor de demonstratie. ‘Bewaar je mes en pistool onder je kleren. Dood niemand, maar probeer soldaten of Israëliërs gevangen te nemen.’ Was dit een echte instructie van Hamas? Als dat zo is, en Israël had daar weet van, dan was er alle reden om te schieten, uit zelfverdediging. Of is de flyer bedacht door Israël om Hamas zwart te maken en een argument te hebben om te schieten?
• Als het waar is dat vijftig van de 62 doden (tot en met woensdag) Hamas-strijders zijn, zou het dan echt zo zijn dat Israël van individuele Palestijnen weet of ze van Hamas zijn of niet? Dat is eng en briljant tegelijk.
• Elk conflict tussen Israëliërs en Palestijnen leidt tot grote emoties, ook in ons land. Veel mensen kiezen een kant. Bij het Nederlands Dagblad leek er sprake van een heuse richtingenstrijd. Op de voorpagina van de dinsdagkrant kreeg Israël de schuld (‘Israëlisch leger richt bloedbad aan in Gaza’), in het commentaar Hamas (‘De doden waren een mensenoffer van Hamas aan de ideologie van haat en dood.’).
• Vermoedelijk ligt de waarheid in het midden. Amnesty-woordvoerder Ruud Bosgraaf erkende deze week in Dit is de Dag dat er in een aantal gevallen vermoedelijk terecht geschoten is, CIDI-woordvoerder Ron Eisenman wilde in diezelfde uitzending niet zeggen dat alle gedoden een gevaar vormden voor Israël.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons