‘Hoe kun je avondmaal vieren en het vliegtuig pakken?’

Pleidooi voor een duurzame levensstijl

Als christenen hebben we de opdracht voor de schepping te zorgen, maar veel gelovigen geven weinig om het milieu. Het mag veel radicaler, vindt Koos van Noppen. Daarom schreef hij een pamflet waarin hij medegelovigen oproept duurzamer te leven.

Zijn auto heeft hij lang geleden weggedaan, hij eet thuis geen vlees en pakt nooit het vliegtuig meer: de leefstijl van Koos van Noppen werd in de afgelopen dertig jaar steeds duurzamer. “Toch liep ik op een gegeven moment vast,” zegt hij. “Ik vroeg me af hoe andere, vaak zeer oprechte christenen hun geloof combineren met een niet-duurzame levensstijl. Ze plukken gretig de vruchten van onze welvaartscultuur. Maar hoe kun je de ene zondag avondmaal vieren, en vervolgens een vliegvakantie boeken? Dit soort prangende vragen wilde ik voorleggen aan mijn geloofsgenoten. Zo ontstond het idee een pamflet te schrijven.” 

Radicaler

Want Van Noppen, in het dagelijks leven werkzaam bij zendingsorganisatie IZB, vindt dat christenen best wat radicaler mogen worden als het gaat om duurzaamheid. “Vaak hoor ik: ‘het onderwerp heeft voor ons niet echt de aandacht’ of ‘eigenlijk moeten we hier iets mee’. Dan denk ik: ga eens wat dóén, probeer het tenminste met vallen en opstaan.” 

Hoe komt het dat christenen zich niet interesseren voor duurzaam leven?
“Mensen zien de werkelijkheid om zich heen nauwelijks meer als schepping. Bovendien voelen ze dat het hun comfortzone raakt en dat doet pijn. Ook vinden ze het argument dat soberheid je leven juist verrijkt in plaats van verarmt vaak niet overtuigend, omdat het met saai en vervelend wordt geassocieerd.” 

Vaak lijken mensen bang om zuur of moralistisch over te komen als het om duurzaamheid gaat.
“Dat gevaar is er zeker. Daarom hebben kerkleden elkaar ontzettend hard nodig om samen een tegencultuur te vormen. Het is belangrijk te beseffen dat zorgen voor de schepping tot de kern van het christelijk geloof behoort. Het is onze verantwoordelijkheid. Maar we hebben het enorm verwaarloosd, en dat heeft gevolgen voor onze naasten, ook in de komende generaties.” 

Zorgen voor de schepping behoort tot de kern van het christelijk geloof

Duurzame levensstijl

Als kerken zichzelf groen noemen, bijvoorbeeld door fairtrade-koffie te schenken na de dienst, noemt u dat ‘moderne aflaten’. Waarom?
“Het is goed dat kerken dat doen, maar hoe sijpelt de duurzame levensstijl dan door tot in de haarvaten van de gemeente? Je kunt lid zijn van een groene kerk en er tegelijkertijd een heel milieuonvriendelijk leven op nahouden. Het is belangrijk een brug te slaan tussen zondag en de rest van de week, door het onderwerp milieu te integreren in de liturgie. Denk aan de voorbede, of schuldbelijdenis over onze omgang met de aarde. Zing niet alleen over de ongebroken, schone schepping. Ook is het belangrijk erover te spreken op de kringen, zodat gemeenteleden elkaar bij de les houden.” 

U heeft uw stuk naar veel verschillende kerken gestuurd. Wat verwacht u?
“Er is veel reactie op gekomen. Maar uiteindelijk gaat het om het onderlinge gesprek tussen gemeenteleden. Durven zij elkaar in de ogen te kijken en elkaar
te vragen zich te bekeren op basis van dit pamflet? Ik hoop dat mensen bereid zijn hun huidige keuzes op een rij te zetten en die, waar nodig, te veranderen. Niet in de verwachting dat dit in één keer lukt, maar wel dat mensen gaan doen wat in hun vermogen ligt. Die weg is moeilijk, maar begaanbaar.” 

Beeld: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons