'Handboek bij burn-out', van een psycholoog die er zelf een opliep

‘God wil je helpen’

in Mediatips

Toen psycholoog Marit Goessens een aantal jaar geleden een burn-out kreeg, besloot ze een ‘Handboek bij burn-out’ te schrijven. Uniek aan dit boek zijn de Bijbelse overdenkingen, waarmee ze de lezer wil helpen God te betrekken in het ziekteproces.

Ze schreef het boek bewust toen ze nog in haar burn-out zat. “Ik dacht: wanneer je eruit bent, ga je er theoretisch over praten. Als je erin zit, kun je er goed over vertellen, en kun je ook echt met een ander meeleven.”

Marit zelf was een halfjaar ziek, maar de nasleep duurde tweeënhalf jaar. “Als ik terugkijk, zie ik dat het al veel langer gaande was. In eerste instantie merk je het helemaal niet op, maar een burn-out begint vaak met stressklachten. Als deze maar lang genoeg aanhouden, heb je risico op een burn-out. Zo begon het in elk geval bij mij.”

Bijbeloverdenkingen

Haar boek Handboek bij Burn-out bevat naast informatie en praktische tips, ook Bijbelse overdenkingen. “Daar heb ik bewust voor gekozen. God was heel belangrijk in mijn ziekteperiode. In het begin dacht ik: waar bent U, God? Ik zat zo vol met al die andere emoties, dat ik Hem niet ervaarde. Toen ik wat verder kwam, ontstond er meer rust en kreeg ik veel tijd om met God te praten en bezig te zijn met Zijn Woord. Ik betrok Hem bij mijn worstelingen en vragen. In mijn boek wil ik meegeven dat God je wil helpen wanneer je een burn-out hebt. En dan gaat Hij ook dingen vertellen, misschien wel meer dan in de periode voor je ziekte.”

Beluister hier het hele gesprek met Marit.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons