GroenGelovig wil in gesprek over voedsel

‘Het probleem is niet de schaarste, maar de verdeling’

Consumenten, boeren en natuurbeschermers willen allemaal dat voedsel goed geproduceerd wordt. Ze praten vaak óver elkaar, maar gaan maar zelden het gesprek met elkaar aan. GroenGelovig, het evenement over duurzaamheid op vrijdag 15 juni, wil daar verandering in brengen.

Of we nu ontbijten, dineren of een tussendoortje nemen, ieder mens kent de waarde van voedsel. Maar het is ook een onderwerp waar verschillend naar gekeken wordt. Zo weten consumenten vaak niet meer waar hun voedsel vandaan komt, willen boeren voedsel produceren voor een eerlijke prijs, en zouden natuurbeschermers dat graag doen met oog voor het milieu.

Om juist als christen hierover na te denken en er met elkaar over te praten, organiseert de ChristenUnie – samen met organisaties als A Rocha, Kerk in Actie en Tear – op 15 juni voor de tweede keer het evenement GroenGelovig, dit keer met als thema voedsel.

Het lijkt me een uitdaging om zowel consumenten, boeren en natuurbeschermers met elkaar in gesprek te laten gaan. Hoe gaan jullie dat aanpakken?
Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie Carla Dik-Faber: “Het wordt een volle dag met inspiratie, boeiende sprekers en er is een zogeheten social hackaton: een soort brainstorm waarbij de deelnemers in groepjes worden opgedeeld, een probleem voorgeschoteld krijgen en hier een concrete oplossing voor moeten bedenken. Ik verwacht dat hier mooie concrete ideeën uitkomen waar ieder op zijn eigen plek en wij dus ook in Den Haag mee aan de slag kunnen.”

Thuis leerde ik dat je dankbaar moet zijn voor het eten dat je iedere dag ontvangt

Wat heeft u persoonlijk met het thema voedsel?
“Ik kom uit twee boerenfamilies, mijn beide ouders groeiden op een boerderij op. Thuis leerde ik de waarde van voedsel – er werd nooit wat weggegooid – en kreeg ik mee dat je dankbaar moet zijn voor het eten dat je iedere dag ontvangt.”

Twee jaar geleden organiseerde de CU de eerste editie van dit evenement, met de bedoeling dat er een christelijke beweging rondom duurzaamheid zou ontstaan. Is dat gebeurd?
“De vorige keer hebben twaalf organisaties, onder meer de ChristenUnie, hun handtekening gezet onder de Groene Belofte. Daar zijn concrete dingen mee gebeurd. Zo hebben we als ChristenUnie bij verkiezingen een knalgroen verkiezingsprogramma gemaakt. Ook in de huidige regering, waar de CU onderdeel van is, heeft duurzaamheid een prominente plek gekregen. Ik weet van andere organisaties dat ze hier ook mee aan de slag zijn gegaan, en zij zijn er dit jaar ook weer bij. Wat ik hoop, is dat het zo een continue beweging wordt.”

Naar welk programmaonderdeel kijkt u uit?
“Een franciscaanse broeder uit Megen zal een moment van bezinning leiden. Deze gemeenschap van de Franciscanen die ik pas heb bezocht, organiseert maaltijden die iedere wereldburger kan nuttigen, kijkend naar wat er nu aan voedsel geproduceerd wordt. Want het probleem met voedsel is niet schaarste, maar de manier waarop het verdeeld wordt. In eigen land wordt namelijk juist veel voedsel verspild. Tijdens GroenGelovig gaan we daarom aan de slag met het gebed ‘geef ons heden ons dagelijks brood’ en wat dat voor ons betekent.”

Beeld: YouTube

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons