Fotograaf Ruben Timman opent Museum of Humanity

'Dit is waar ik 15 jaar geleden over droomde'

in Christelijk Nieuws

Ver weg in Vietnam kreeg fotograaf Ruben Timman een droom. Ruim vijftien jaar later en duizenden portretten verder, komt die droom uit: zaterdag wordt in Zaandam zijn Museum of Humanity geopend en exposeert hij een voorproefje van zijn ‘meesterwerken’. “Dit is een opdracht van God.”

“Ik zag mezelf dwalen door het museum der mensheid,” vertelt Ruben over de droom die hij in 2001 kreeg. “Niemand minder dan Kofi Annan, de voormalig secretaris-generaal van de VN, gaf me een rondleiding in een volledig vervallen museum. Er brandde geen licht, er lag een dikke laag stof en overal zag ik gebroken glas. Het enige wat ontbrak, waren de meesterwerken.”

‘Mensen zijn prachtig’

Jarenlang houdt deze droom Ruben in zijn greep. Hij ervaart het als een opdracht van God om Zijn schepping in beeld te brengen. Die ontbrekende meesterwerken gaat Ruben maken, door de schoonheid en waardigheid van mensen in foto’s te vangen. “Mensen zijn prachtig. Dat vind ik, maar dat vindt God nog meer. Ik heb, mede tijdens reizen voor EO Visie, duizenden mensen mogen ontmoeten voor dit project. Soms heel succesvolle mensen, vaak ook mensen zonder hoop.”

Voorproefje op het échte museum

In de tussentijd dagdroomde Ruben verder over dat museum. Hij noemde het het Humanity Museum en ging op zoek naar een geschikte locatie om zijn werken te exposeren. Zaterdag is het zover: dan opent Tom Middendorp, adjudant in buitengewone dienst van de koning, zijn expositie in Artzaanstad te Zaandaam, op een voormalig munitiedepot van Defensie.

“Dit is nog maar het begin, hè,” lacht Ruben. “Dit is een voorproefje op het échte museum, dat hier pal naast ligt. Het is recent opgekocht door een projectontwikkelaar en ik hoop hem ooit zover te krijgen dat hij ruimte maakt voor mijn museum. En ja, hoe gaaf zou het dan zijn als Kofi Annan dan echt zal komen om het lintje door te knippen.”

Persoonlijke worsteling

Wat zeggen de beelden Ruben zelf? “Heel veel. Misschien kun je wel zeggen dat dit project in de eerste plaats een heel persoonlijke reis is. Ik ben in de fotografie altijd op zoek naar het mooie in andere mensen. Maar ik kon dat bij mezelf nauwelijks ontdekken. De laatste drie jaar heb ik daarover geworsteld met mezelf en God. Wie ben ik nou? En wat ben ik nou waard? Heftige vragen, waar ik geen gemakkelijke antwoorden op kon vinden. Door hulp én door dit project ben ik de schoonheid van God in mezelf gaan ontdekken. Je begrijpt dat deze expositie dus heel dicht bij mezelf staat.”

Van 5 mei t/m 9 juni 2018 exposeert fotograaf Ruben Timman met een voorproefje van zijn Museum of Humanity bij Artzaanstad te Zaandam.

Tekst: Maarten Nota
Beeld: Ruben Timman

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons