Films over de Tweede Wereldoorlog op Netflix

'Goed en slecht zijn niet zo gemakkelijk te scheiden als we zouden willen'

in Mediatips
Schindler's List Tweede Wereldoorlog

Over de Tweede Wereldoorlog zijn tientallen films gemaakt. Visie maakte een selectie van het actuele aanbod films op Netflix over dit thema. 

Snuf de Hond in Oorlogstijd (familiefilm)

De ouders van Tom zijn omgekomen bij een bombardement. Daarom wil hij maar een ding: vechten en wraak nemen. Tom komt in een weeshuis terecht, maar wordt door zijn oom Tjerk naar Friesland gebracht. Van zijn opa krijgt hij een hond, Snuf, met wie hij op avontuur gaat.

  • Kijkwijzer: vanaf 6 wegens angst en geweld.

Hacksaw Ridge (historische fictie)

Desmond T. Doss gelooft als zevendedagsadventist dat je het gebod ‘gij zult niet doden’ altijd en overal letterlijk moet nemen. Dus weigert hij – als militair – een wapen aan te raken. Hacksaw Ridge is zijn verhaal; hoe hij als militair zonder geweer een verschil maakt. Deze op ware gebeurtenissen gebaseerde film is meeslepend, maar toont ook buitengewoon indringend de gruwelen van oorlog; met name de tweede helft van de film is heftig. Toch is het vooral een portret van hoop, geloof en liefde onder heftige omstandigheden.

The Boy in the Striped Pyjamas (drama gebaseerd op boek)

De 8-jarige Bruno verhuist met zijn familie van Berlijn naar Polen. Hij mist zijn vriendjes en in het nieuwe huis is niets te doen. Daarom gaat hij op ontdekkingstocht in de omgeving, want vanuit zijn raam heeft hij in de verte een boerderij gezien die hij wil verkennen. Hij ontdekt dat er achter het prikkeldraad mensen in gestreepte pyjama's wonen, onder wie een jongetje dat net zo oud is als hij. Ze sluiten vriendschap, maar dat heeft grote gevolgen...

  • Kijkwijzer: 12 jaar wegens geweld en angst

World War II in colour (docuserie)

Een 13-delige historische documentaireserie met beeldmateriaal uit de Tweede Wereldoorlog. Opvallend aan deze indrukwekkende serie is dat de originele zwart-witbeelden gekleurd zijn met geavanceerde technieken. 

  • Kijkwijzer: 12 jaar wegens geweld, angst en discriminatie.

Schindler's List (gebaseerd op waargebeurd verhaal)

De ijdele Duitse zakenman Oskar Schindler wil een slaatje slaan uit de oorlog. Als hij getuige is van een 'zuivering' in het getto, komt hij tot inkeer. Gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Oskar Schindler, die zijn hele fortuin inzette om ongeveer 1100 Joden te redden van het concentratiekamp in Auschwitz. Een heftige film met aangrijpende muziek en rauwe beelden.

  • Kijkwijzer: 12 jaar wegens geweld, angst en discriminatie.

The Zookeeper's Wife (biografische film)

Antonina Zabinski en haar man Jan hebben een prachtige dierentuin, waar ze dagelijks met veel plezier publiek ontvangen. Eerst zien we hun leven als een soort romantische versie van de Hof van Eden: dieren en mensen leven in vrede en harmonie samen. Als de Duitsers in 1939 Polen binnenvallen, wordt hun dierentuin in Warschau grotendeels verwoest. Het terrein komt vervolgens onder het bevel van een Duitse zoöloog, die er een speciaal fokprogramma start. Ondertussen gebruiken Jan en Antonia de dierentuin om uiteindelijk driehonderd Joden uit handen van de Nazi’s te redden. De film is soms wel erg stereotype gemaakt en is met een lengte van 126 minuten aan de lange kant. Toch is de geschiedenis zo boeiend dat het een kijktip waard is.

  • Kijkwijzer: 16 jaar wegens geweld en angst.

Riphagen (Nederlandse biografische film)

De Amsterdamse crimineel Dries Riphagen wordt tijdens de Tweede Wereldoorlogschatrijk met het opsporen, afpersen en verraden van Joodse onderduikers. Als hij een belangrijke verzetsgroep verraadt, opent politieagent en verzetsstrijder Jan van Liempd de jacht op hem. Soms wat clichématig, maar Jeroen van Koningsbrugge maakt dat goed door de rol van Riphagen met veel overtuigingskracht te spelen.

  • Kijkwijzer: 16 jaar wegens geweld en grof taalgebruik.

The Pianist (biografische film)

Op het moment dat de eerste Duitse bommen boven de Poolse stad Warschau naar beneden suizen, speelt een Joodse pianist vol overgave Chopin voor de lokale radio. Over de schouder van deze pianist – Wladislaw Szpielman – kijken we mee hoe zijn wereld vanaf dat moment uit elkaar valt. Hij is er getuige van dat zijn familie wordt weggevoerd. Leven wordt overleven. Een beklemmend realistische film die je nog lang bij zal blijven.

  • Kijkwijzer: 12 jaar wegens geweld, angst en discriminatie.

Defiance (Drama)

Na de nazi-invasie van Polen in september 1939 ontsnappen vier Joodse broers het regime en verstoppen ze zich in de Wit-Russische bossen. Al snel worden ze vergezeld door vele andere Joodse vluchtelingen. De broers nemen het leiderschap op zich, maar zijn het oneens wat ze met de groeiende groep aan moeten: samen de Duitsers bevechten of bevrijding afwachten? Veel oorlogsfilms vallen voor de verleiding van het opdelen van karakters: de een is 'goed', de ander 'fout'. Regisseur Edward Zwick koos er juist voor om de ethische dilemma's indringend in beeld te brengen. 'Goed' en 'slecht' zijn niet zo gemakkelijk te scheiden als we zouden willen. Je blijft achter met de vraag: wat zou je zelf doen in een vergelijkbare situatie?

  • Kijkwijzer: 16 jaar wegens geweld.

Film niet te vinden op Netflix?

Dat kan kloppen: Netflix past het aanbod namelijk voortdurend aan. Daardoor kan een film of serie (tijdelijk) niet beschikbaar zijn. Heb je nog een tip voor een andere film of serie op Netflix? Stuur ons een berichtje!

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons