Eenzame jacht op nazi's in film 'Der Staat gegen Fritz Bauer'

Vrijdag 4 mei, 0.00 uur, NPO 2

in Mediatips

Het is 1957. De Duitse procureur-generaal Fritz Bauer wil de kopstukken van nazi-Duitsland vervolgen. Het establishment laat het verleden liever rusten en werkt hem tegen. Als Bauer oorlogsmisdadiger Eichmann op het spoor komt, besluit hij de Israëlische geheime dienst in te lichten. 

Bauer vindt dat de jonge Bondsrepubliek de vaderlandse geschiedenis onder ogen moet zien. Daarom wil hij de kopstukken van nazi's vervolgen. Maar hij hoeft niet op medewerking te rekenen. Men probeert zelfs zijn homoseksualiteit tegen hem te gebruiken onder een (nazi)wet die zijn geaardheid nog steeds strafbaar stelt.

Bauer informeert Mossad over Eichmann

Wanneer Bauer oorlogsmisdadiger Adolf Eichmann, verantwoordelijk voor de massadeportatie van de Joden, op het spoor komt, geeft men hem valse informatie. In zijn moedige strijd voor waarheid en rechtvaardigheid ziet Bauer zich genoodzaakt de Mossad (de Israëlische geheime dienst) in te lichten. Een daad waarmee hij landverraad pleegt.

Der Staat gegen Fritz Bauer

Duits biografisch drama met Ronald Zerfeld, Cornelia Gröschel, Burghart Klaußner e.a. Regie: Lars Kraume. Vrijdag, 4 mei, 0.00 uur, NPO 2 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons