Drama voltrekt zich aan grens Israël

8 maanden oude baby overleden bij protesten Gazastrook

De gevechten aan de grens tussen de Gazastrook en Israël heeft ook een baby het leven gekost. Een acht maanden oud meisje is overleden nadat ze traangas had ingeademd, meldt het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid in Gaza.

Door het geweld kwamen maandag 58 betogers om het leven. Ook raakten 2770 mensen gewond bij gevechten tussen actievoerders en het Israëlische leger. Ongeveer de helft daarvan zou schotwonden hebben. Palestijnen gooiden brandbommen en stenen naar de Israëlische ordetroepen. Die schoten met scherp op de betogers. Ook dinsdag worden opnieuw massale demonstraties verwacht bij het grenshek.

De acties van Israël aan de grens met Gaza, waren zelfverdediging tegen de regerende Hamas-groep in het gebied. Dat zegt de Israëlische premier Benjamin Netanyahu op Twitter. “Elk land heeft de plicht om zijn grenzen te verdedigen", aldus Netanyahu. ”De terroristische organisatie Hamas verklaart dat ze van plan is Israël te vernietigen en stuurt duizenden mensen om de grensafscheiding te doorbreken om dit doel te bereiken. We zullen vastberaden blijven handelen om onze soevereiniteit en burgers te beschermen.''

70 jaar Israël

Sinds de Israëlische militaire operatie van 2014 in de Gazastrook zijn er nog niet zo veel doden op een dag in de Gazastrook gevallen. Tienduizenden Palestijnen verzamelden zich maandag aan de grens om de 'Nakba' (de Catastrofe) te herdenken. Daarmee verwezen ze naar het uitroepen van de staat Israël zeventig jaar geleden. Dat betekende voor veel Palestijnen dat zij van hun geboortegrond vluchtten of daarvan werden verdreven.

Zelfbeheersing

Minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok vindt het ‘heel aangrijpend’ om te zien hoeveel doden er maandag zijn gevallen in de Gazastrook. “Ik roep beide kanten op tot zelfbeheersing, want het is dramatisch hoe mensen daar steeds weer de dood vinden”, aldus Blok.

Amerikaanse ambassade

De opening van de Amerikaanse ambassade maandag in Jeruzalem werd overschaduwd door het bloedbad in Gaza. Maar ook bij de opening van de nieuwe Amerikaanse ambassade werd betoogd. Israëlische militairen pakten een aantal actievoerders op, maar er vielen geen slachtoffers. Op het recente besluit van president Donald Trump om de ambassade te verhuizen van Tel Aviv naar Jeruzalem is veel kritiek gekomen. Vooral de Palestijnen zijn boos. Zij zien Oost-Jeruzalem als de hoofdstad van een toekomstige Palestijnse staat. Trump was de grote afwezige bij de officiële opening van de ambassade. Hij sprak de bezoekers van de plechtigheid wel toe via een videoverbinding. Hij zei dat Israël een soevereine staat is die het recht heeft om zijn eigen hoofdstad te kiezen.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons