Dodenherdenking 2018: herinnering raakt jong en oud

Nationale Herdenking live op tv

in Mediatips

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima leggen een krans bij het monument op de Dam tijdens de Nationale Herdenking 2018, die live wordt uitgezonden. Ook andere uitzendingen staan in het teken van 4 mei. Zo spreken jonge gamers met een overlevende over zijn herinneringen. 

We kunnen de herdenkingsplechtigheid op de Dam volgen op drie netten. Op NPO 1 begint de uitzending eerder, met de herdenkingsbijeenkomst in de Nieuwe Kerk, waar Daan Heerma van Voss de 4 mei-voordracht houdt. Veel andere tv-programma's staan ook in het teken van oorlogsherinneringen.

Oorlog als 'spelletje'

Op 6 juni 1944 landden geallieerde troepen op de kusten van Normandië. Veel jongeren van nu kennen de bloederige taferlen van 'D-Day' alleen door de oorlogsspellen die zij spelen. In Operatie D-Day treden drie jonge gamers in de voetsporen van een echte soldaat. Hun reis door Engeland en Normandië maakt diepe indruk.

'Dit heb je niet in onze games'

“Je beseft helemaal niet dat het gewoon mensen waren,” zegt Shanna, een van de jongeren. “Dat heb je helemaal niet in onze games. En dan hoor je een oude man met zo’n lief gezicht vertellen wat hij als 11-jarige allemaal heeft meegemaakt, en hoe hij heeft moeten schuilen voor het geweld. Toen brak ik.”

4 mei op tv

Nationale Herdenking 2018
Rechtstreeks verslag van de Dam in Amsterdam
18.45 uur, NPO 1
19.45 uur, NPO 2 en 3 
19.50 uur, SBS 6 en Net 5

Dodenherdenking: Waalsdorpervlakte
19.50 uur, RTL 4
19.58 uur, RTL 5, 7 en 8

2Doc: De Treinreis 
Vanuit Nederland reisden Joden door bezet Europa naar het toen nog vrije Boedapest. Wie waren deze vluchtelingen en wat wachtte hun in Hongarije?
18.45 uur, NPO 2 

Het vergeten verzet van 1943 - De april/meistakingen
Deze documentaire blikt terug op de april/mei-stakingen van 75 jaar geleden. Het verzet brak eerst uit in Hengelo, daarna ook elders in Nederland.
20.35 uur, NPO 2

Mijn vader was fout
Verhalen van kinderen van ouders die tijdens de Tweede Wereldoorlog de kant van de bezetter kozen. Zoals Rob, de zoon van oorlogsmisdadiger Dries Riphagen.
21.05 uur, NPO 2

Süskind 
Biografische speelfilm over de Joodse verzetsheld Walter Süskind. Door een levensgevaarlijk kat-en-muisspel weet hij in de oorlog honderden kinderen te redden. 
21.35 uur, NPO 3

Operatie D-Day
Jonge gamers, die D-Day alleen kennen uit oorlogsspelletjes reizen door Engeland en Normandië. Hier beseffen ze wat de oorlog echt inhield.
22.00 uur, NPO 1 

2Doc: Tedje & Meijer, de belofte van liefde 
Na de oorlog ontmoeten twee weeskinderen elkaar. In deze aangrijpende documentaire het verhaal van hun liefde en de gevolgen van de oorlog voor hun kinderen.
23.00 uur, NPO 2 

Der Staat gegen Fritz Bauer 
Biografische speelfilm over de Duitse procureur-generaal Fritz Bauer, die wordt tegengewerkt als hij na de oorlog ontsnapte nazi's wil vervolgen. 
0.05 uur, NPO 2 

Beeld: ANP/Koen van Weel en NTR 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons