De zondag van een blije kerkganger

Blog van Andries Knevel

Een van de afgelopen weken zat ik ’s morgens in een grote evangelische gemeente. De voorganger was jong, heel jong zo te zien. Maar wát een preek.

De preek van de voorganger raakte mijn hoofd en mijn hart. Een gedegen exegese – daar begint het allemaal mee – en een mooie toepassing naar het leven van het geloof en het geloof in de praktijk van alledag. Daarnaast communiceerde hij goed. Hij zocht verbinding tussen podium en zaal en preekte praktisch uit zijn hoofd.

Ik was onder de indruk. ’s Middags zat ik in een christelijke gereformeerde kerk. De student was nog jonger dan de evangelische voorganger. Maar wát een preek. Ook hij raakte mijn hoofd en mijn hart, ook hij had een gedegen exegese en ook hij probeerde zo veel mogelijk verbinding te maken tussen preekstoel en kerkzaal. En hij was al op jonge leeftijd los van zijn papier, zoals dat heet.

Deze zondag was voor mij een zondag van de hoop. Want wat ik meemaakte, is natuurlijk niet uniek. U zult misschien regelmatig hetzelfde beleven. Een nieuwe generatie van jonge mensen die heel graag het woord van God willen verkondigen. Die graag willen werken in het koninkrijk van God, als voorganger of dominee, of op andere plekken in dat grote koninkrijk. Ik vind dat hartverwarmend om te zien. Het geloof houdt niet op bij mijn generatie of de generatie van mijn (voor)ouders, maar telkens weer worden nieuwe generaties geroepen om de naam van de Heer te verkondigen. Ooit was ik zelf student. Ik kan dus een beetje vergelijken. Is het raar als ik zeg dat de passie, het enthousiasme en de inzet van deze jongeren groter lijken dan vroeger? Of in ieder geval anders? Uitgesprokener? Hoe dan ook, God gaat gewoon door met Zijn werk. Is dat geen geweldige troost? Ik was een blije kerkganger.

 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons