De moeder van Dianne en Germaine kwam uit de kast

'Ze is nu gelukkig en dat gun ik haar'

Drie jaar geleden kwam de moeder van Dianne (20) en Germaine (23) uit de kast – na 25 jaar huwelijk. Met z'n drieën vertelden ze onlangs hun verhaal in het televisieprogramma Ouders uit de kast (KRO-NCRV). In dit programma spreken kinderen met presentator Sofie van den Enk over ouders die op latere leeftijd uit de kast kwamen.

De zussen Dianne (foto in de tekst) en Germaine (hoofdfoto, rechts) groeiden op in een christelijk gezin in Rijssen en hebben vier andere broers en zussen. In 2014 kreeg moeder Linda plotseling een hersenbloeding. Dat zorgde ervoor dat haar gedrag veranderde. Dianne: “De remmingen in haar hoofd waren weg. Haar gedrag leek soms meer op dat van een puber dan van een ouder.”

Linda realiseerde zich geen hetero, maar lesbienne te zijn. Ze vertelde dit als eerste aan dochter Dianne. “Wij praatten altijd al veel samen, en zo kwam ter sprake dat ze graag met een vrouw wilde afspreken. Ik dacht: dus dát is het wat mijn moeder nodig heeft om gelukkig te zijn. Ik zag altijd al dat ze niet gelukkig was, maar wist niet hoe dit kwam. Wel merkte ik in de jaren voor haar hersenbloeding al dat we als gezin steeds veranderingen doormaakten: dan gingen we verhuizen, dan had mijn moeder een nieuwe baan. Mijn ouders wilden iets doen aan de problemen binnen hun huwelijk, maar dat vlotte niet. Wat dat betreft was de coming-out een opluchting.”

Geluk

Nadat Germaine het nieuws had gehoord, worstelde zij – meer dan Dianne – erg met het begrip homoseksualiteit. “Ik had altijd geleerd dat homoseksualiteit niet mocht en mijn vragen erover werden niet beantwoord. Wat erg heeft geholpen, is het gesprek dat ik hierover met mijn dominee heb gehad. Ik had veel vragen, bijvoorbeeld of homoseksuelen een relatie mochten hebben. Uiteindelijk denk ik dat mensen niet gemaakt zijn om alleen te zijn. Deze gedachte helpt het om de situatie en mijn vragen wat meer van me af te zetten.”

De zussen willen met hun deelname aan het programma meer bewustwording creëren over het onderwerp, zegt Dianne. “Na de uitzending heb ik veel reacties gekregen. Verschillende mensen zeiden het verhaal erg te herkennen. Zij waren blij dat er meer openheid over kwam.”

De vader van Dianne en Germaine is inmiddels met een andere vrouw getrouwd. Over driekwart jaar trouwt Linda met haar nieuwe liefde Wilma. Dianne en Germaine hopen vooral dat ze dit samen met hun andere broers en zussen kunnen vieren. Want die hebben, anders dan de twee zussen, nog meer moeite met het accepteren van de situatie, al is het contact binnen de familie wel altijd gebleven. Germaine: “Ik blijf achter mijn moeder staan. Het leven dat ze nu leidt, is haar weg, en daar moet zij verantwoordelijkheid voor nemen. Net zoals ik dat doe voor mijn eigen leven. Ze is nu gelukkig en dat gun ik haar ook.”

De afleveringen met Linda, Dianne en Germaine zijn hier en hier terug te kijken.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons