Christelijk ruziemaken, kan dat?

Blog van Tijs van den Brink

Op een goede, christelijke manier ruziemaken, kan dat? Nou, ik zou niet meteen nee zeggen.

Natuurlijk, er zijn Bijbelteksten die oproepen om vooral vrede te houden met alle mensen en als dat kan, is dat natuurlijk te verkiezen boven ruzie. En als je definitie van ruzie is dat je elkaar verrot scheldt of allemaal erge ziektes toewenst, dan denk ik eigenlijk niet dat daar een christelijke variant van bestaat.

Maar soms ben je het gewoon heel erg oneens met iemand en dan kan het van belang zijn daar eens stevig over te botsen. Ik denk dat kardinaal Eijk dat gevoel had toen hij vorige week een stuk publiceerde op een Amerikaanse en een Italiaanse website, waarin hij de paus zeer kritisch toesprak.

De paus had de Duitse kardinalen opgeroepen eensgezind te zijn. Die waren het oneens over de vraag of protestante echtgenoten van katholieke gelovigen aan de eucharistie mogen deelnemen. De meerderheid vindt dat dat moet kunnen, een minderheid vindt van niet. Boodschap van de paus: probeer tot een unaniem standpunt te komen.

Volstrekt onbegrijpelijk!, zo reageerde Eijk, want zo ontstaat grote verwarring onder gelovigen en wordt de eenheid van de kerk in gevaar gebracht.
Tot zover is er niet veel onchristelijks aan de reactie Eijk, vind ik. Hij is het gewoon oneens met de paus. Moet kunnen. Maar aan het einde van het artikel gaat hij een flink aantal stappen verder. Ineens beticht hij de paus ervan mensen naar de afgrond te leiden.

Nee, dan Jasper Klapwijk en het Reformatorisch Dagblad! Die waren het ook oneens, namelijk over een antihomofolder die onlangs bij de krant werd verspreid. Jasper, commentator bij Dit is de Dag en naar eigen zeggen liberaal christen, was heel boos over die folder en begon een actie om een homovriendelijke advertentie in de reformatorische krant te krijgen. Hij voerde diverse gesprekken bij de krant, kreeg niet zijn zin, maar zat wel samen met de commercieel manager van het RD aan tafel in Dit is de Dag. Die manager bekende schuld, over de antihomofolder. Jasper was teleurgesteld dat zijn advertentie er niet komt, maar sprak respectvol over de afweging van de krant.

Als ik Jasper en kardinaal Eijk vergelijk, vind ik de toon van Jasper verre te verkiezen. Wel actievoeren, maar ook bereid zijn te praten. Wel zeggen wat je vindt, maar niet de ander grote verwijten maken.
Het kan best, christelijk ruziemaken.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons