Carla Dik (CU) in 'Dit is de Dag': 'Geen zonnepanelen in de wei'

Tijs van den Brink leidt debat, woensdag, 18.30 uur, NPO Radio 1

Hoe gaat Nederland de klimaatdoelen van Parijs halen? We kunnen meer duurzame energie opwekken door grote zonneparken aan te leggen. Martin Ruiter van LC Energie is hier een groot voorstander van, vertelt hij in Dit is de Dag (EO). ChristenUnie-Kamerlid Carla Dik-Faber is minder enthousiast. 

Onder leiding van presentator Tijs van den Brink gaan beide gasten met elkaar in debat op NPO Radio 1. Er zijn in Nederland heel veel daken waarop zonnepanelen geplaatst kunnen worden. Carla Dik vindt dat we die mogelijkheden vaker kunnen benutten, en niet zo makkelijk voor de aanleg van 'zonneweides' op landbouwgrond zouden moeten kiezen. 

'Flora en fauna varen er juist wel bij'

Martin Ruiter is het hier grondig mee oneens. Zijn bedrijf ontwikkelt zonneparken, die volgens hem nodig zijn om de klimaatdoelen te halen. Waar Dik waarschuwt dat de landbouw en weidevogels hieronder zullen leiden, wijst Ruiter op ervaringen in Engeland. Daar zijn de panelen ruim uit elkaar geplaatst, zodat de omgeving begroeid blijft en dieren hun gang kunnen gaan. Beide opponenten kruisen vanavond de degens in Dit is de Dag.

Dit is de Dag

Woensdag 30 mei, 18.30 uur, NPO Radio 1

Beeld: Anne Paul Roukema 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons