Alles over Israëls zeventigjarig jubileum

Wat is er allemaal te volgen?

in Christelijk Nieuws

Maandag 14 mei is een historische dag: het is dan precies zeventig jaar geleden dat David Ben Goerion (zie foto hierboven) de staat Israël uitriep. De EO en andere organisaties besteden rond deze datum op verschillende manieren aandacht aan dit jubileum. Een overzicht.

Online

  • BEAM - Het jongerenmerk van de EO interviewt jonge mensen die in Israël wonen: hoe is hun leven daar? En wat betekent het land voor hen? 
  • Eva - Eva verdiept zich in de Bijbelse vrouw Ester en onderzoekt de joodse tradities van het poerimfeest. Ook vindt er in oktober een tiendaagse Eva-reis plaats naar het Bijbelse land.
  • Visie - Op deze website staat een selectie van mooie verhalen uit Israël. 
  • Lazarus - Anna Krijger is de auteur van het boek Hipsters, Baarden en Martelaren. Krijger woonde zelf enige tijd in Israël. In een driedelige serie op Lazarus legt ze uitspraken uit haar boek voor aan een Nederlandse jood, moslim en christen. 

Televisie en radio

Op tv staan de reguliere programma’s van Metterdaad en Nederland Zingt half mei in het teken van Israël. Ook EO Live op NPO Radio 5 maakt een thema-uitzending op 12 mei. Het interactieve opinieplatform van de EO, NieuwLicht, haakte in april al aan met een pittige stelling op Facebook: ‘Christenen moeten kritischer kijken naar Israël’ en maakt een thema-uitzending over vrede tussen Joden en Palestijnen. Family7 zendt op 11 mei het docudrama In Our Hands: Battle for Jerusalem uit over de Zesdaagse Oorlog in 1967.

Het land in

  • Ontmoet de kleinkinderen van David Ben Goerion - De Joodse Redactie van de EO is betrokken bij de organisatie van een debatavond op 17 mei in Amsterdam. Dit is een evenement op initiatief van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI). De kleinkinderen van David Ben Goerion en Golda Meir – grondleggers van de staat Israël – zijn te gast en worden door journaliste Esther Porcelijn geïnterviewd over de rol van hun grootouders in de geschiedenis van Israël. Een livestream van de avond is te zien op EO-Facebook
  • Felicitatieconcert - Samen met Family7 en het Holland-Koor organiseert Christenen voor Israël op 10 mei een groots felicitatieconcert ter gelegenheid van Israëls zeventigjarige bestaan in de Grote Kerk in Apeldoorn. De stichting organiseert daarnaast de Mazzeltov Tour, die van 8 mei tot 14 juni door heel Nederland reist met negen feestelijke en unieke optredens. 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons