'After Inez' over rouw jonge ouders doodgeboren kindje

Donderdag, 23.55 uur, NPO 2

in Mediatips
After Inez

Woensdag 9 mei zendt de EO de Zweedse documentaire After Inez uit. Daarin vertelt regisseur Karin Egberg het verhaal van Denize en Filip, die het verlies van hun doodgeboren kindje moeten verwerken. "De film maakte veel los in Zweden." 

De première van de film was vorig jaar maart in Stockholm tijdens het belangrijkste Zweedse documentairefestival Tempo. After Inez won toen de meeste prestigieuze prijs van dit festival. "Daarna gingen we op tournee met de film, vertelt Egberg. Uniek waren voor haar de nabesprekingen waar mensen hun persoonlijke ervaringen deelden. "Veel mensen konden door de film hun verhaal vertellen. Het was tot midden jaren 80 de gewoonte in Zweden dat doodgeboren kindjes geen graf kregen, geen naam en in het ziekenhuis direct naar het mortuarium gingen. Zoveel mensen hebben hieronder geleden. Ook mijn eigen moeder. Ik had een zusje voor mij dat doodgeboren is."

'Film laat zien hoe belangrijk openheid is'

"Die geslotenheid bestaat niet meer. Het is gelukkig allemaal veranderd. En de film voegde daar een dimensie aan toe. Het laat zien hoe belangrijk openheid is. De Zweedse nationale politiek besprak dankzij de film de zuigelingensterfte in Zweden. We hebben onvoldoende in beeld namelijk wat hier de oorzaken van zijn. Begin november 2017 rond allerheiligen en allerzielen kwam de film op de nationale zweedse televisie. Het aantal kijkers was boven verwachting." Wat de regisseur trof, was de grote hoeveelheid emaild die binnenkwamen. "In talkshows ging het na de film heel veel over de verwachtingen van mannen bij een pasgeboren kindje. Reageren vaders anders dan moeders?" 

'Mannen én vrouwen minder eenzaam'

"Veel mannen gaven aan dat zij door de film begrepen dat ze niet altijd sterk hoeven zijn. Juist niet.  Veel vrouwelijke kijkers waren ook geïnteresseerd in de reactie van mannen. Ik dacht: vrouwen zullen wel willen weten hoe vrouwen reageren. Maar tijdens gesprekken over de film in vrouwengroepen ging het vooral over de mannen. Als ik terugkijk, denk ik dat de film mannen én vrouwen minder eenzaam heeft gemaakt. Ik hoop dat de kijkers in Nederland die de film zien, dat ook kunnen ervaren."

Kijk 'After Inez' online

2Doc: After Inez

Regie & scenario: Karin Ekberg; productie: Karin Ekberg en Klara Björk; cast: Filip Nordin en Denize Löfgren; muziek: Ane Brun; eindredactie EO: Margje de Koning -  In 2017 heeft de film de ‘Tempo Documentary Award’ gewonnen. De EO zond 'After Inez eerder uit op 9 mei 2018. 

Donderdag 31 oktober, 23.55 uur, NPO 2

Tekst: Tom Mikkers 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons