Zonnepanelen voor nieuwe kliniek in Guinee

Metterdaad start fondswerving voor energiezuinige gezondheidszorg

in Mediatips

In Afrika sterven onnodig veel zieke mensen doordat het hospitaal te ver weg is. Om meer mensen medische zorg te bieden, wil een christelijk hospitaal in Guinee een extra kliniek starten. Voor de energievoorziening van deze kliniek wil het hospitaal gebruikmaken van zonnepanelen.

Dagelijks worden zo'n honderd patiënten behandeld in de Hoop kliniek in het dorp N’zao. Ook voor ingewikkelde orthopedische behandelingen kunnen mensen in dit christelijke ziekenhuis terecht. Om nog meer medische zorg te bieden, wil het hospitaal honderd kilometer verderop een kliniek bouwen, waar patiënten voor basale medische hulp terechtkunnen.

Onnodig sterven

“Guinee is een Afrikaans land, dat vrij onderontwikkeld is, een slecht wegennet heeft en waar de gezondheidszorg slecht is,” vertelt zendingswerker Anco van Bergeijk in het radioprogramma EO-Live. Veel mensen beginnen niet aan een reis van drie uur om bij een kliniek te komen. “Ze sterven onnodig, omdat ze geen goede zorg in de buurt hebben.”

Zonnepanelen

Anco is als technisch zendeling bij dit project betrokken en zal zich bezighouden met de elektriciteitsvoorziening van het ziekenhuis. “Zonder energie kan zo'n medisch centrum niet functioneren. Om stabiele energie aan het ziekenhuis te leveren, gaan we zonnepanelen plaatsen. Dan draait de hele kliniek op schone energie. Het is wel een kostbare zaak om dit voor het ziekenhuis te realiseren, maar het systeem verdient zich in 4 tot 5 jaar terug.”

EO Metterdaad zamelt giften in voor dit project.
Het hele gesprek met Anco is hier te beluisteren.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons