'Zit Tijs nu nog steeds bij de EO?'

Blog van Tijs van den Brink

Vermoedelijk heeft hij het vijf jaar geleden in z’n agenda gezet, bij voorjaar 2018: ‘Tijs van den Brink mailen.’ Ik heb het over Johan. Johan is een trouwe AdieuGod?-kijker die me de afgelopen jaren met enige regelmaat mailde. In 2013 zette hij een bericht op z’n Facebookpagina.

‘In AdieuGod? worden boeiende gesprekken gevoerd met tussen de regels door ook een best wel eerlijke en kwetsbare Tijs. Mij bekruipt het gevoel dat hij over vijf jaar niet meer bij de EO zit. Wellicht zal hij tegen die tijd wel weer eens aanschuiven in hetzelfde programma, maar dan wél aan de andere kant van de tafel.’

Om er zeker van te zijn dat ik het bericht zou lezen, mailde hij me de tekst ook toe, met een vrij uitgebreide toelichting. Hij vond dat ik me in interviews en in AdieuGod? niet heel overtuigd uitliet over m’n eigen geloof en voorspelde op grond daarvan dat ik over vijf jaar te gast zou zijn in m’n eigen programma. Niet dat hij dat erg zou vinden trouwens, over zichzelf vertelde hij dat hij een ‘dolend schaap’ was. Hij had de ‘schijnzekerheid’ van z’n pinkstergeloof afgelegd en dwaalde nu, naar eigen zeggen, maar was wel zichzelf geworden.

Een paar weken geleden mailde hij opnieuw: ‘Dag Tijs! Vijf jaar later! Je zit er nog steeds, bij de EO. Ik zat ernaast... ’Johans mailtje deed me denken aan de vraag die mij het meest gesteld wordt over AdieuGod?: ‘Wat doet het met je eigen geloof?’

Ik vind dat een lastige vraag. Ik weet niet hoe het met u is, maar mijn geloof verandert in de loop van de tijd. Het is anders dan toen ik 20 was of 35. Dus ja, ook de afgelopen vijf jaar zijn er dingen veranderd. Was dat ook gebeurd zonder dit programma? Vast, maar misschien ook niet...

Er verandert dus van alles, en tegelijkertijd ook heel weinig. Toen ik eind 20 was, werd ik gevraagd ouderling te worden in mijn toenmalige woonplaats Gouda. Ik zei daar toen aarzelend ja op en citeerde een lied in m’n antwoordbrief. U kent het misschien wel: ‘Wij blijven geloven dat onder miljoenen de Heer van de schepping een plan met ons heeft’.

Dat van dat plan, een individueel plan voor iedereen, dat weet ik niet zo goed meer. Maar de rest zing ik nog steeds met heel veel overtuiging en ontroering. Hopelijk over vijf jaar nog...

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons