Voormalig NOS-correspondent te gast in 'Onderweg'

‘Ik vergeef Bouterse als hij aangeeft wat hij misdaan heeft’

in Mediatips

Hennah Draaibaar deed als correspondent voor de NOS verslag van het strafproces van de decembermoorden in Suriname. Ze liet daarbij voor- en tegenstanders van president Desi Bouterse aan het woord. Objectiviteit stond voorop, ook al was haar zwager een van de slachtoffers van deze moordpartij. In Onderweg praat Elsbeth Gruteke met haar over recht, gerechtigheid, geloof en vergeving.

Voordat het strafproces in Suriname begon, had Hennah haar chef buitenland gevraagd of zij wel de juiste persoon was om verslag van dit proces te doen. “Want wat jullie misschien niet weten, is dat de broer van mijn man een van de slachtoffers is." Het antwoord dat ze kreeg, was duidelijk: “In al die jaren dat jij verslag hebt gedaan over meneer Bouterse en alles wat daarmee te maken heeft, heb ik nooit het gevoel gehad dat jouw verslaggeving gekleurd was of dat je je persoonlijke emotie hebt laten meespelen.”

Wat ik vond, was ondergeschikt

Geruggensteund door haar chef, nam Hennah die taak op zich – maandenlang. “Het was niet makkelijk iemand te interviewen van wie je soms denkt dat die persoon gewoon liegt. Maar wat ik vond, was ondergeschikt, ook wanneer ik de behoefte had een bepaalde mening aan het woord te laten komen. Ook dan liet ik iemand van de ‘andere kant’ aan het woord.” Bij haar thuis werd daar wel over doorgesproken: "Ik probeerde mijn man duidelijk te maken waarom het belangrijk was. En daar had hij alle begrip voor.”

Wanneer vergeef je?

Als christen heeft Hennah het lang moeilijk gevonden of ze Desi Bouterse zou moeten vergeven. “Als je het Onze Vader bidt, dan bid en vraag je of Hij jou vergeeft zoals je ook anderen vergeeft. Daar wil je ook naar leven, maar dat is niet altijd makkelijk. Ik ben een keer naar monseigneur Choennie gegaan, omdat ik hem naar die gerechtigheid hoorde zoeken. Zijn antwoord vond ik belangrijk: ‘Als je iemand wilt vergeven, moet je die persoon vragen wat hem of haar vergeven moet worden. En aangezien meneer Bouterse nog steeds niet aangeeft wat hij misdaan heeft, heb jij ook niks te vergeven.’ Dat zorgde voor veel rust bij mij. Pas op het moment dat Bouterse zelf voor de dag komt en aangeeft wat hij gedaan heeft, is het mijn verantwoordelijkheid te doen wat van mij wordt verwacht: vergeven.”

Beluister hier het hele gesprek met Hennah Draaibaar

Beeld: Raúl Neijhorst

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons