Typhoon in Amerika: reis in voetsporen Martin Luther King

Iedere donderdag, 21.50 uur op NPO 3

in Mediatips

Rapper Typhoon (Glenn de Randamie) heeft een held. Een man die iedereen kent door die ene zin: ‘I have a dream.’ Vijftig jaar na de moord op Martin Luther King maakt hij in Typhoon in Amerika een roadtrip langs zwarte buurten in de VS. Wat is er over van de boodschap van KIng?

In Amerika bezoekt Typhoon activisten en protestrappers, ook uit de minder bekende hiphopscene. Hij wil weten of de woorden van Martin Luther King nog doorklinken in de zwarte muziek. Ook ontmoet Typhoon op zijn reis de leiders van #BlackLivesMatter die strijden tegen discriminatie. Hun onverzettelijkheid doet denken aan de tijd waarin Martin Luther King de marsen van Selma naar Montgomery leidde.

Grafsteen

Maar de rapper begint zijn roadtrip in Boston. Hier vluchtte zijn voorvader Cornelis Abraham de Randamie rond 1810 vanuit slavernij in Suriname naartoe. Hij werkte er als kapper en woonde in huis bij David Walker, de Afro-Amerikaanse leider die als eerste in opstand kwam tegen de slavernij in de VS. Op een begraafplaats waar slechts elf van de 10.000 graven een steen hebben, vindt Typhoon tot zijn verbazing de grafsteen van de vrouw van Cornelis.

Typhoon in Amerika

Iedere donderdag, 21.45 uur, NPO 3

Beeld: Hans Hermans 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons