True Selfie: 'Problemen delen helpt depressieve jongeren'

Iedere dinsdag, 21.55 uur, NPO 3

Tijdens de #TrueSelfie-weken staan veel programma’s op tv en radio in het teken van jongeren met psychische problemen. Vanavond zendt BNNVARA de eerste aflevering van True Selfie uit, waarin acht jongeren met psychische problemen hun eigen leven filmen. Eén keer per week ontmoeten ze elkaar onder leiding van psycholoog Erik Jongman.

“Ik geloof dat ik het een beetje heb onderschat. Dat ik zou moeten huilen, had ik niet verwacht,” zegt een van de deelnemers van True Selfie tijdens een groepssessie. Ze moet er zelf een beetje om lachen en de rest ook. Ze hebben allemaal serieuze psychische problemen, waar ze vaak niet met mensen in hun omgeving over praten. “Zelfs hun vrienden hebben geen idee hoe hun leven er echt uitziet,” zegt Erik. “Er zijn tienduizenden jongeren die het zwaar hebben met depressies en angsten, en die heel eenzaam zijn. Daarom vind ik het belangrijk mee te werken aan dit programma.”

Laag zelfbeeld

“Jongeren met psychische problemen hebben vaak een laag zelfbeeld. Ze denken dat ze de enigen zijn die het moeilijk hebben,” legt Erik uit. “In hun ogen zijn anderen veel gelukkiger en leuker dan zij. Ik probeer de deelnemers aan True Selfie duidelijk te maken dat dit niet klopt.” Toch zijn het in het programma vooral de deelnemers die dit tegen elkaar zeggen. Iemand die vindt dat hij niet zo bijzonder is, wordt tegengesproken door een andere jongere: ‘Maar ik vind jou wel leuk.’

Nemen ze zoiets aan van elkaar?
“Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Het beloningscentrum in de hersenen reageert veel intenser als een leeftijdsgenoot tegen je zegt dat je waardevol bent dan als een therapeut dat doet. Dat is het heilzame effect van groepstherapie. De impact op je gevoel van eigenwaarde is veel groter.”

Kan dit programma ook de omgeving van depressieve jongeren inspireren?
“Ja, want een op de drie mensen heeft in zijn leven hulp nodig bij een psychische stoornis. Neem gerust aan dat je iemand kent. Laten we ze vooral niet in de steek laten. Vanuit dat verlangen heb ik voor dit vak gekozen, maar ik hoop dat ook kijkers bij hun medemens met psychische problemen betrokken willen zijn.”

Ook jij kent in jouw omgeving iemand met een psychische stoornis

Vergroten social media de problemen van deze jongeren?
“De druk die jongeren ervaren, is voor een groot deel van alle tijden. Ze hebben zichzelf altijd vergeleken met leeftijdsgenoten, maar er is wel een verschil met vroeger. Toen zag iedereen alleen wat er in zijn eigen, kleine gemeenschap gebeurde. Facebook wekt de illusie van een wereld waarin de ander veel gelukkiger is dan jij. Je bedenkt vaak niet dat achter dat vrolijke, geslaagde leven verdriet schuil kan gaan."

'Verbinden helpt depressieve jongeren'

"Als je op zaterdagavond depressief en alleen thuis zit, kan dat een grote impact op je hebben." Mensen met elkaar verbinden, is daarom het doel van Eriks werk. "Iedere dag heel veel in je bed liggen – met de dekens over je hoofd getrokken – doet geen mens goed.”

True Selfie

Iedere dinsdag, 21.55 uur, NPO 3 

Beeld: Cindy Huisden

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons