Terminale en suïcidale jongeren ontmoeten elkaar in 'Tweestrijd'

Nieuw EO-programma woensdagavond, 21.40 uur op NPO 3

Eén keer maar ontmoette Rosan de terminaal zieke Sander. In het kader van het nieuwe EO-programma Tweestrijd dat vanavond van start gaat, zouden de twee een jaar lang met elkaar optrekken. Rosan heeft suïcidale gedachten, Sander overleed aan maagkanker. 

Rosan (22) moest er even over nadenken toen ze gevraagd werd om mee te doen aan een programma waarin ze een jaar lang zou optrekken met een terminaal zieke jongere. Wilde ze zich zo blootgeven, vroeg ze zich af. Ze kon zich beter met wat vrolijkers bezighouden, vond haar omgeving. Toch besloot ze om mee te doen. “Die twee totaal verschillende perspectieven spraken me aan. Misschien kun je elkaar helpen, dacht ik.”

Verkracht

Door een verkrachting in haar jeugd en een ongeluk met haar paard zes jaar geleden – waarbij ze een hersenbloeding en een zware hersenschudding opliep – lijdt Rosan aan depressies, pleinvrees en een posttraumatische stressstoornis (PTSS).

Zelfde humor

 “Mijn maatje, Sander, was super positief. Hij hoopte bijvoorbeeld dat er misschien nog een medicijn werd uitgevonden voordat hij stierf. Ik dacht daardoor: Waarom probeer ik ook niet om er beter uit te komen?” 

Het klikte tussen Rosan en Sander, en toen bleek dat afspreken niet meer ging, zetten ze het contact voort via WhatsApp. “Sander en ik hadden dezelfde humor. Hij kon van iets ergs toch weer iets grappigs maken. Toch kwam voor hem het moment dat het niet meer hoefde. Hij zei: “Ik wil nu alleen nog leven voor mijn familie.” Iemand die suïcidaal is komt ook op dat punt, terwijl ons oerinstinct toch overleven is.”

Inzicht

Sanders vrij plotselinge dood – “het leek juist weer iets beter te gaan” – gaf Rosan nog een inzicht. “Het klinkt misschien grof, maar zijn dood is enorm belangrijk geweest voor mijn perspectief op leven en dood. Sander wilde graag mensen helpen, maar nu is hij er niet meer. Laat mij dan diegene zijn die anderen helpt. Als het slecht met me gaat, probeer ik dat voor ogen te houden.”

Tweestrijd: Woensdag 11 april, 21.40 uur NPO 3

Trailer

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons