Studenten lijden onder prestatiedruk

Debora (25): 'Op een gegeven moment was het gewoon te veel'

Studenten ervaren een enorme prestatiedruk en hebben daar veel last van, blijkt uit recent onderzoek van de Hogeschool Windesheim in Zwolle. Debora kreeg als student een burn-out. Nu denkt ze erover in een jongerenklooster te gaan wonen.

Moe zijn, het gevoel hebben van alles te moeten en altijd bang zijn dat het niet goed genoeg is. Het is een gevoel dat veel Nederlandse studenten ervaren, blijkt uit onderzoek onder ruim drieduizend studenten. Onderzoekster Jolien Dopmeijer constateerde onder meer dat een op de zeven studenten angst- en depressieklachten heeft. Ook laat het onderzoek zien dat een kwart van de studenten burn-outklachten heeft.

Druk

Dat overkwam de 25-jarige Debora Dijkstra uit Ede. Ze kreeg een aantal jaar geleden een burn-out tijdens haar studie journalistiek. “In de eerste week van de opleiding werd gezegd: in deze branche is geen werk. Dat zorgde al voor een bepaalde druk,” vertelt ze. “Er werd aangeraden te gaan freelancen tijdens de opleiding. Maar tegelijkertijd moest ik goede cijfers halen om mijn vakken te halen. Daar kwamen ook nog eens de nieuwe regels vanuit de overheid bij dat je niet te lang over je studie mag doen. En dan zijn er daarnaast nog honderd andere dingen. Dat was op een gegeven moment gewoon te veel.”

Hoe merkte je dat het niet goed met je ging?
“Het gebeurde tijdens mijn stage. Ik was enorm moe, mijn creativiteit was weg, ik had geen ideeën. Zelfs een simpel telefoontje was te veel. Op een gegeven moment zeiden ze: blijf een week thuis. Maar al snel werd duidelijk dat het echt niet ging, dus ik stopte met mijn stage.”

Sociale contacten waren een lichtpuntje voor mij

Klooster

Wat heeft jou geholpen om uit je burn-out te komen?
“Ik stopte met alles en ging intensieve therapie volgen bij een psycholoog. Wel bleef ik sociale contacten onderhouden. Dat was echt een lichtpuntje voor mij. Ook mijn geloof was een houvast, zeker in de donkere perioden die ik in het begin had. Ik dacht: het hoeft voor mij niet meer. Totdat ik op een avond in mijn kamer zat, ik had een aantal kaarsjes aangestoken. Mijn oog viel op een van die kaarsen, waardoor ik dacht: ik kan nu kiezen, voor het donker of het licht. Ik herstelde vervolgens stapje voor stapje."

Hoe gaat het nu met je?
“Goed, maar ik moet altijd blijven opletten. Ik weet dat ik perfectionistisch ben en dingen goed wil doen, ook al vind ik dat niet altijd leuke eigenschappen van mezelf. Ik weet nu wat ik eraan kan doen, en kan het toegeven als ik te druk ben geweest. Wat dat betreft ben ik milder naar mezelf geworden: fouten maken mag. Ik denk erover om rustiger te gaan wonen. Via via hoorde ik over een jongerenklooster, Nieuw Sion in Diepenveen, bij Deventer. Dat lijkt me wel wat. Nu is er altijd afleiding: van mijn telefoon, werkmail of laptop. Ik geloof dat ik in een kloosteromgeving makkelijker die verleidingen opzij kan zetten. Je leidt een regelmatig en gestructureerd bestaan waarin je drie keer per dag bidt. Die orde en rust zoek ik: dat als de klokken luiden voor het gebed, je die laptop gewoon moet dichtklappen.” 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons