Stef Bos te gast in Adieu God?

'Er had allang een Derde Testament moeten zijn'

in Mediatips

Als puber heeft Stef Bos de Bijbel een keer op tafel gesmeten met de mededeling dat hij er klaar mee was, maar in feite is de zanger altijd een gereformeerd jongetje gebleven.

De verhalen uit het Oude Testament vindt hij fascinerend en ook het Nieuwe Testament laat hem niet los. Toch is er wel wat veranderd. Stef Bos ziet de Bijbel niet meer als het Woord van God, maar als het boek waarin onze mythologie is opgetekend. Wat hem betreft, had er trouwens allang een Derde Testament moeten zijn: uit nieuwe inspiratie komen immers nieuwe verhalen voort. Zo niet, dan zou God – in zijn optiek – pas echt dood zijn.

(Tekst loopt door onder de video.) 

Stef Bos leeft vanuit het besef dat hij deel is van een groter geheel. Hij beschouwt zichzelf als een schakel in een keten van voorouders. Dat inzicht ontstond door samen te werken met Afrikaanse muzikanten. Zingen was voor hen een manier om de voorouders stem te geven.

'Papa' is vooral een eerbetoon aan mijn vader

Inmiddels kan Bos zich niet meer los zien van zijn vader en moeder en van het geloof dat zij aan hem doorgaven. In 'Papa', zijn bekendste liedje, stelt de zanger weliswaar vragen bij het protestantse christendom, maar het is toch vooral een eerbetoon aan zijn vader.

Adieu God?: Stef Bos

Zondag 8 april 2018, 23.45 uur, NPO 2

Kijk 'Adieu God?' hier terug

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons