Singer-songwriter Rogier Pelgrim te gast bij 'EO Onderweg'

‘Mijn geloof is me heel dierbaar’

in Mediatips

Ooit dacht hij dat het zingen over de liefde van God alleen onder begeleiding van een kerkorgel kon. Tot Rogier Pelgrim het Flevofestival bezocht. Elsbeth Gruteke praat met hem in EO Onderweg over zijn muzikale doorbraak, inspiratie voor muziek en zijn geloof.

Rogier was al vroeg verzot op het podium. Dat begon op de basisschool, waar veel toneel werd gespeeld. "Daar deed ik het liefst elke week aan mee; ik vond dat helemaal geweldig.” Nog steeds geniet hij van zijn optredens. “In het dagelijks leven kan ik soms best wel onzeker of onhandig zijn, maar als ik op het podium sta, voel ik me altijd heel erg relaxed.”

Talentenjacht

Zijn eerste stappen richting het muziekpodium zette hij op de middelbare school. Toen er een talentenjacht gehouden werd, wilde hij daar graag aan meedoen, en omdat hij geen band had, richtte hij er zelf maar een op. “Van mijn broer leerde ik twee akkoorden op een gitaar spelen. Daar schreef ik een liedje op." Zijn eerste bandje, Rogier was toen 14, heette Nucleair Playground. “Na twee jaar hadden we eigenlijk een andere naam moeten verzinnen, maar dat is er nooit van gekomen. Toen we 21 waren, bestond die band nog steeds. We maakten herrie in een repetitiehok en het ging erom lekker schor te worden.”

De beste singer-songwriter van Nederland

Gaandeweg werden de optredens ‘serieuzer’, en werd hij met zijn band onder andere uitgenodigd om op het buitenpodium van de EO-Jongerendag te spelen. Maar de carrière van Rogier kreeg pas echt een boost door zijn deelname aan het televisieprogramma De beste singer-songwriter van Nederland. “Eerst had ik nog een beetje koudwatervrees; ik had geen zin in The-Voice-of-Holland-achtige toestanden. Tot ik begreep dat dit programma over mensen ging die zelf nummers schrijven." Rogier meldde zich aan en won. Sindsdien kan hij leven van de muziek.

Optredens in de kerk

Op zondagen zingt en begeleidt Rogier bovendien in kerkdiensten. “Dat zet ik niet op Facebook of Twitter. Het is gewoon onderdeel van wat ik persoonlijk in mijn geloofsgemeenschap doe. Ik kan muziek maken en daarmee iets voor mijn kerk betekenen. Het is heel anders dan optreden met mijn eigen liedjes, maar ik doe het wel.”

Liefde van God

Het geloof in God heeft altijd een belangrijke plaats in zijn leven gehad. “Ik heb dat van huis uit meegekregen." Echt belangrijk werd het geloof in zijn tienerjaren, toen hij naar het Flevofestival ging. “Daar werd ik in mijn eigen taal aangesproken. Ik dacht altijd dat zingen over de liefde van God alleen onder begeleiding van een kerkorgel kon. Tot ik bij het optreden was van de Duitse Trash Metal-band Noise, die over de liefde van God zong..."

Beluister hier het hele gesprek met Rogier Pelgrim

Beeld: Yoiutube

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons