SGP'er Dijkgraaf verlaat Tweede Kamer

Huwelijksproblemen oorzaak vertrek

Elbert Dijkgraaf van de SGP vertrekt per direct uit de Tweede Kamer. Het werk legde te veel spanningen op zijn huwelijk, schrijft hij in zijn afscheidsbrief. Hij was de afgelopen maanden al niet meer aanwezig wegens oververmoeidheid.

Dijkgraaf gaat meer aandacht aan zijn gezin besteden. "Sinds enkele jaren staat er steeds meer spanning op mijn huwelijk. Er is van alle kanten hard gewerkt om dat op te lossen, maar dat is tot op heden niet gelukt. De balans tussen werk en privé klopte niet meer," aldus de politicus.
Zijn openhartige afscheidsbrief werd dinsdag voorgelezen door Kamervoorzitter Khadija Arib. Dijkgraaf wil op zoek naar werk dat "minder hectisch en tijdrovend" is. De politicus sluit zijn brief af met de woorden: "Ik dank vooral de almachtige God Die alle dingen regeert. Dat houdt me op de been. Niet alleen als het mee-, maar ook als het tegenzit."

De 48-jarige econoom zat sinds 2010 voor de SGP in de Tweede Kamer. Hij hield zich bezig met onder meer Financiën, Landbouw en Defensie. 

Alle begrip

"Het is een verdrietige dag voor het fractieteam van de SGP, maar ik heb alle begrip voor de persoonlijke afweging die hij heeft gemaakt," laat fractievoorzitter Kees van der Staaij weten in een reactie. "We gaan hem in Den Haag natuurlijk enorm missen. Acht jaar lang hebben we in de fractie genoten van zijn hartelijkheid en humor, en gebruik mogen maken van zijn kennis en daadkracht. Het grijpt ons erg aan dat Elbert ons gaat verlaten."

Opvolger

Dijkgraaf wordt opgevolgd door Chris Stoffer uit Elspeet, de nummer 5 van de kandidatenlijst. Hij wordt woensdag beëdigd. Nummer 4, Bert-Jan Ruissen, is lijsttrekker bij de aanstaande verkiezingen voor het Europees Parlement.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons