Rita werd na bijna 4 jaar bevrijd uit handen IS

Emotioneel weerzien na jarenlange mishandeling en verkrachting

in Christelijk Nieuws

Onlangs werd Rita Habib (30) uit Qaraqosh bevrijd uit de handen van IS en herenigd met haar vader. Hij is haar enige nog levende familielid en leefde jarenlang in onzekerheid over haar lot. Het was een emotioneel weerzien, volgens Christianpost.com.

Rita werd in 2014 samen met honderden andere christelijke meisjes en vrouwen gevangengenomen door IS. Ze werd opgesloten bij een leider van IS. “Ik kreeg slechts één maaltijd per dag, vertelt ze. "Steeds opnieuw werd ik verkracht, en gedwongen naar video’s te kijken waarin mensen werden onthoofd.”

Tekst gaat verder onder video

Een aantal keer werd Rita doorverkocht als seksslavin. Ze zag geen enkele kans om te ontsnappen, omdat het hele gebied in handen was van IS. Pas in 2017 werd het dorp waar Rita gevangenzat bevrijd.

Steeds opnieuw

“Ik zal nooit vergeten wat ik in de afgelopen jaren allemaal heb meegemaakt," zegt Rita. "De gebeurtenissen worden als een film steeds opnieuw in mijn hoofd afgespeeld. Jarenlang kon ik niet laten zien dat ik christen was; ik werd bijvoorbeeld gedwongen mee te doen aan de ramadan. Al die jaren kon ik niet bidden op de manier zoals wij christenen dat doen. Nu kan dat gelukkig weer. Ik dank God dat ik na ruim 3 jaar gered benMaar mijn land is verwoest. Mijn dorp is kapot. Mijn kerk is een puinhoop.”

Opbouw

Hoewel Qaraqosh en een aantal andere christelijke steden inmiddels zijn bevrijd van IS, hebben de inwoners veel hulp nodig bij de opbouw van hun steden. William Hollander van Open Doors zei eerder hierover: “Afgelopen jaar vierden de christenen de bevrijding van Qaraqosh. Mensen waren in eerste instantie dolblij. Maar toen ontdekten ze dat huizen en kerken compleet waren verwoest. Er is voor hen geen hulp en hun situatie is uitzichtloos."

Gedragen door gebed

Inmiddels zijn er van de 1,5 miljoen christenen in Irak nog maar 200.000 christenen over.

Hollander: "Wilt u onze broeders en zusters in Irak helpen? Bid dan voor hen. Ze laten weten dat ze zich zeker gedragen voelen door uw gebed.”

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons