'Respect voor Gods huis vind ik heel belangrijk'

Shalini (24) staat in finale van Miss Indian Beauty-verkiezing 2018

De in Nederland geboren Hindoestaanse Shalini Somar (24) staat in de finale van de Miss Indian Beauty Verkiezing. De goedlachse Shalini uit Enschede is als hindoe grootgebracht maar nu christen. Haar deelname aan de missverkiezing was niet vanzelfsprekend: ze wilde eigenlijk helemaal geen modellenwerk doen. Maar Shalini ziet het als een teken van God dat ze nu niet alleen meedoet, maar zelfs in de finale staat.

Miss Indian Beauty is een missverkiezing voor meiden van 18 tot 24 jaar met een Hindoestaanse afkomst. Wat is het doel van deze wedstrijd?
“De organisatie wil dat Indiase vrouwen uit hun schulp kruipen. De meeste Indiase meisjes zijn heel erg verlegen en teruggetrokken. De organisatie wil laten zien dat vrouwen meer kunnen dan alleen zorgen voor hun man en in de keuken staan.
Ik sta samen met acht andere meiden in de Nederlandse finale op zaterdag 7 april. De winnares mag naar India om daar vrijwilligerswerk te doen. Tijdens deze wedstrijd hebben we allemaal geld ingezameld voor handwaterpompen. De winnares mag naar India om te helpen bij de installatie van deze pompen, en doet uiteindelijk mee aan de Miss World-verkiezing.”

Waarom doe je mee?
“Nou, ik moet eerlijk zeggen dat ik nooit uit mezelf had meegedaan. Ik wilde nooit iets met modellenwerk doen, daar ben ik veel te verlegen voor. En ik dacht dat modellenwerk een beetje inhoudsloos was.
Mijn moeder is eigenlijk de reden dat ik meedoe. We hadden een slechte relatie omdat ik me als christen een paar jaar geleden heb laten dopen. Zij en de rest van mijn familie zijn hindoe. Ze begrepen het niet. Ik heb op een avond gebeden en gevraagd of God onze band kon herstellen. De volgende ochtend kreeg ik een whatsappje van haar of ik wilde meedoen aan deze wedstrijd. Ik zag – en zie dit nog steeds – als een teken van God. Het gaat inmiddels weer stukken beter met ons sinds ik meedoe. Ze is heel trots op me dat ik nu in de finale sta.
Daarnaast moet ik eerlijk bekennen dat ik het heel erg leuk vind. Het is ook helemaal niet inhoudsloos: ik heb al veel geleerd, en heel veel verschillende mensen ontmoet."

Je was hindoe, maar bent nu christen. Kun je daar iets meer over vertellen?
“Klopt, ik ben hindoeïstisch opgevoed maar ik heb altijd al geweten dat God bestond. Dat zat gewoon in mijn hoofd. Vanaf mijn 13e ben ik me gaan verdiepen in het geloof, want ik kreeg geen antwoorden op de vragen die ik had. Ik heb via mijn tante een Alpha cursus en Bèta-kring gedaan. En daarna nam een vriendinnetje mij een keer mee naar de Syrisch-orthodoxe kerk in Enschede. Toen ik eenmaal daar was, wist ik het. Alles voelde zo goed. Ik heb daar echt Jezus leren kennen.”

Wat spreekt jou zo aan in deze kerk?
“De tradities! Gewoontes als opstaan en een kruisje slaan. Dat voelt voor mij als respect hebben voor Gods huis. Ik vind dat heel erg belangrijk.”

Jouw familie begreep je keuze voor het christendom niet. Hoe heb je dat ervaren?
“Dat vond ik wel moeilijk. Toen ik naar de kerk ging, vonden ze dat in het begin nog niet zo erg. Dat veranderde toen ik me wilde laten dopen. Dat hadden ze niet verwacht. Mijn familie was er dan ook niet bij toen ik me na drie jaar liet dopen. Maar ik wilde me niet laten tegenhouden.”

Wat is je droom voor de toekomst? 
"Ik heb echt geen idee hoe mijn toekomst eruit gaat zien. In ieder geval wil ik me gaan inzetten voor mijn medemens. Vrijwilligerswerk doen, misschien wel in India, zou ik fantastisch vinden!"

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons