Opeens zet China de rem op online Bijbelverkoop

Chinese christenen reageren verbijsterd; Koran nog wel verkrijgbaar

Tot hun stomme verbazing ontdekten Chinese christenen deze week dat bijbels plotseling massaal zijn verdwenen uit webwinkels in het land. Dit lijkt samen te hangen met onlangs gepubliceerde aangescherpte richtlijnen van de regering, die – ironisch genoeg – zouden zijn bedoeld “om de vrijheid van godsdienst te garanderen.”

Onder meer in de grootste onlineboekwinkel van China, DangDang.com, kun je op dit moment geen bijbels meer bestellen. Op andere websites zijn ze nog wel te vinden, maar kun je ze niet langer toevoegen aan je digitale winkelmandje. Op de populaire site Taobao zijn bovendien enkele christelijke boeken niet meer verkrijgbaar.

Kernwaarden van het socialisme

De Vlaamse website Kerknet.be, die zich baseert op een (uitvoerig) artikel van de Australische nieuwszender ABC Australia, schrijft dat de Chinese overheid recent aangescherpte richtlijnen heeft gepubliceerd onder de titel China's Beleid en Praktijken voor de Bescherming van de Godsdienstvrijheid. De richtlijnen bepalen onder meer “dat Chinese geloofsgemeenschappen de kernwaarden van het socialisme moeten toepassen, en plaatselijke tradities moeten ontwikkelen en versterken en actief de religieuze opvattingen die overeenstemmen met de nationale omstandigheden in China moeten uitdragen”.

Ruim 100 miljoen christenen

Het document vermeldt verder dat “boeddhisme, taoïsme, islam en christendom” de belangrijkste religies zijn in het land, en dat er 38 miljoen christenen in China zijn (alleen degenen die tot de door de staat erkende ‘Drie-Zelf Kerk’ behoren, worden meegeteld in de officiële statistieken).
Maar volgens waarnemers zijn het er in werkelijkheid ruim 100 miljoen: het christendom groeit al jaren explosief in China, vooral ‘ondergronds’. China is daarmee zelfs een van de landen met het grootste aantal christenen ter wereld.

Koran wel verkrijgbaar

The New York Times meldt dat, opvallend genoeg, de Koran nog wel gewoon verkrijgbaar is via web- en andere winkels. De krant schrijft dat de Chinese overheid al langere tijd bezig is om de groei van het christendom in te dammen. Van de belangrijkste religies in het land is alleen het heilige Boek van de christenen niet beschikbaar via normale commerciële kanalen. De Bijbel wordt weliswaar gedrukt in China, maar is uitsluitend verkrijgbaar via kerkelijke boekhandels. Tot nu toe kon dit laatste probleem worden omzeild via webwinkels.

Goedgekeurde vertaling

Naar verluidt werkt de Chinese overheid momenteel aan een eigen, officieel goedgekeurde vertaling van de Bijbel. ABC Australia meldt dat veel christenen in China vermoeden dat de verdwijning van de Bijbel uit de online winkels onder meer bedoeld is om alvast ruimte te maken voor de verkoop van deze gereviseerde versie.

Beeld: Unsplash en Wikimedia

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons