‘Niet tussenkomst Trump, maar die van God is nodig in Syrië’

Syrische Youssef verafschuwt geweld

Niet de tussenkomst van Trump, maar die van God is nodig in het jarenlange conflict in Syrië. Dat stelt de Syrische christen Youssef (21). “Je moet een oorlog niet met een oorlog willen beëindigen.”

De uit Syrië afkomstige Youssef studeert biologie en theologie in de Libanese hoofdstad Beiroet. Afgelopen week bezocht hij Aleppo, de stad waar hij opgroeide en waar zijn familie nog steeds woont. Hij beleefde er een mooie tijd, vertelt hij tijdens ons telefoongesprek via WhatsApp. “Op Goede Vrijdag zijn wij als Armeens-evangelische christenen gewend om zeven kerken in de stad te bezoeken. Drie daarvan, in Oost-Aleppo, waren totaal verwoest in de afgelopen jaren. Ze zijn echter weer opgebouwd en zaten vol mensen.”

'Beest' Assad

Het was een jaar geleden dat Youssef zijn familie in West-Aleppo voor het laatst had bezocht. Hij kon nu ook rondkijken in het oosten van de stad, dat lange tijd in handen was van de Syrische oppositie. Kapotte huizen en straten verhinderen mensen niet om hun leven weer op te pakken, vertelt hij. “Christenen lopen daar nu geen gevaar meer en christelijke scholen en kerken openden hun deuren weer.”

Trump

Tegelijk is de oorlog nog lang niet voorbij. Woensdag kondigde de Amerikaanse president Trump aan dat ingrijpen in Syrië niet lang meer op zich zou laten wachten. Aanleiding voor deze aankondiging waren de vermoedelijke gifgasaanvallen van de Syrische regering in Douma. Trump noemt Assad “een Beest dat zijn mensen doodt met gas en daar plezier in heeft”.

Dubbele moraal

Youssef weet zeker dat Assad en zijn regering geen chemische wapens gebruiken en beticht Trump van een dubbele moraal. “Welke gekozen president noemt een andere gekozen president nu een beest? En waarom zou je onschuldige mensen wel mogen doden met gewone wapens, maar niet met chemische? Het resultaat is in beide gevallen de dood. En waar worden die wapens trouwens gemaakt? Allemaal in het Westen.”

Geen alternatief

“Als je mij voor 2011 had gevraagd of ik voor of tegen Assad was, zou ik zeker gezegd hebben dat ik tegen hem was. Er waren misstanden, mensen werden bevoordeeld en er was corruptie. Maar wat is het alternatief? De groepen die zich tegen de regering keren, bestaan uit radicale moslims. Zo’n 75 procent van alle oppositiegroepen roept momenteel om een islamitische staat waarin mensen alleen mogen leven volgens de Koran. Het alternatief is echt niet beter.”  

Champions League

Youssef is afkomstig uit Syrië maar woont nu in Libanon.

Terwijl Youssef woensdagavond met zijn vrienden de voetbalwedstrijd Real Madrid-Juventus zat te kijken, kregen ze te horen dat Amerikaanse en Britse marineschepen zich in de Middellandse Zee gereed maakten voor een eventuele aanval op Syrië. “We hebben de wedstrijd afgekeken, maar tussendoor maakten we cynische grappen. Zo van: “Wij kijken lekker voetbal, onze ouders in Syrië kijken naar marineschepen.”

Open oorlog

Youssef weet niet wat hij moet denken van een eventuele oorlog. “Geen idee wat er gaat gebeuren. Het dagelijks leven in Syrië gaat gewoon door, begreep ik. Waar ik het meest bezorgd om ben? Dat dit eindigt in een open oorlog waarin nog veel meer partijen betrokken raken. En dat allemaal over de rug van Syrië. Ik verafschuw het geweld in mijn eigen land, maar het geweld van andere landen in mijn land nog meer.”

Gebed

Het gebed is het krachtigste instrument om de situatie in Syrië te veranderen, daarvan is Youssef overtuigd. “We hebben goddelijke tussenkomst nodig, geen menselijke. Iedereen profeteert van alles in zijn eigen voordeel, maar alleen God kan ons hoop geven en vrede brengen in mijn land.”

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons