Martin Luther King kantelde de geschiedenis in Selma

Gelijknamige film laat zien waartoe haat, racisme en geweld leiden

Precies vijftig jaar geleden, op 4 april 1968, werd de 39-jarige ds. Martin Luther King doodgeschoten op het balkon van het Lorraine Motel in Memphis Tennessee. Selma zoomt in op een keerpunt in zijn leven: de massale protestmars naar het slaperige stadje Selma (Alabama) in 1965. Deze film is een visuele vuist tegen haat, racisme en geweld en een pleidooi voor gelijkheid.

Selma vertelt het verhaal van de Amerikaanse predikant en burgerrechtenactivist Martin Luther King, die protestmarsen organiseert om gelijke rechten voor kleurlingen te eisen. Dit is de officiële trailer:

(Tekst loopt door onder de video)

De film komt misschien wat traag uit de startblokken. Maar je zit opeens op het puntje van je stoel als je, volkomen onverwacht, getuige wordt van een bloedige bomaanslag op een Afro-Amerikaanse zondagsschool in Birmingham. Daarbij komen vier jonge meisjes, feestelijk gekleed, op een gruwelijke manier om het leven.

Nu écht genoeg

Geconfronteerd met dit zoveelste voorbeeld van het enorme onrecht dat de zwarte bevolking dag in dag uit ondergaat, besluit ds. King dat het nu écht genoeg is.
De vreedzame demonstraties die ‘MLK’ en zijn geestverwanten organiseren, worden buitengewoon gewelddadig neergeslagen door blanke, racistische agenten. Toegestroomde blanken kijken goedkeurend toe hoe wapenstokken en zwepen keer op keer neerdalen op weerloze mannen en vrouwen. Deze indringende scènes grijpen je naar de keel.

Spanningen in hun huwelijk

Dat er tijdens de protesten meer en meer doden en gewonden vallen, drukt zwaar op het gemoed van dominee King en zijn vrouw. Hun persoonlijke worstelingen en de spanningen in hun huwelijk komen in deze film goed uit de verf.
Datzelfde geldt voor de dubieuze rol van de (nogal grofgebekte) president Johnson, en die van de zeer racistische gouverneur George Wallace.

Krachtige speech

De massale mars naar het slaperige plaatsje Selma (Alabama) in 1965, blijkt voor alle partijen een historisch keerpunt, en gaat de geschiedenisboeken in als een van de grootste protestmarsen ooit.
In deze speelfilm wordt soms – helaas – stevig gevloekt. Tegelijk klinken er ook heel wat woorden uit de Bijbel, doen King en anderen diepgelovige uitspraken en hoor je op de achtergrond op cruciale momenten oude negrospirituals.
De slotscène is een krachtige speech van ds. King, die hij besluit met de uitroep: “Halleluja, Zijn waarheid marcheert voort!”

Indrukwekkende kijkervaring

Afgezien van de storende vloeken, is Selma een ronduit indrukwekkende kijkervaring, met een ijzersterke hoofdrol van David Oyelowo. De ruim twee uur durende film onderstreept waartoe haat, racisme en geweld kunnen leiden. En dan te bedenken dat dit alles nog maar 53 jaar geleden plaatsvond – voor het oog van de wereld.

Uitzending: vrijdag 20 april  23.00 uur NPO 2

N.a.v. ‘Selma’ (dvd), met David Oyelowo, Oprah Winfrey, Cuba Gooding Jr. e.a., distr. Brandaan Films (artikelnr. 8712626067238), speelduur ca. 128 min., € 9,99

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons