Mannenkoor moet vrouwen toelaten

'Associatie met overwegend blanke mannen is ongewenst'

Het mannenkoor 'Derby Constabulary Male Voice Choir' bestaat 62 jaar en treedt op door heel Engeland. Hoewel de koorleden gewone burgers zijn, staan ze op het podium in een prachtig politietenue. Ze genieten van het samen optreden en van de repetitieavonden, iedere week op het politiebureau St. Mary’s Wharf. Maar, binnenkort komt hier noodgedwongen een einde aan.

Lopen de ledenaantallen ineens drastisch terug? Zingen de mannen vals? Nee, het gaat om iets heel anders. Het politiekorps van Derby blijkt bij recente 'gelijkheidsonderzoeken' nogal slecht uit de bus te komen. Politiecommissaris Peter Goodman besluit daarom in het kader van 'gelijkheid' een stevig statement te maken: het mannenkoor moet vrouwen toelaten. "We willen als politiekorps niet langer geassocieerd worden met een groep overwegend blanke, oudere mannen."

'Prachtige sound'

Martin Mans, dirigent van 5 mannenkoren, 3 mannenensembles en een gemengde vocalgroep, vindt het grote onzin. “Je kiest toch als zanger en dirigent voor een bepaald soort koor? In dit geval vanwege de prachtige sound van mannenstemmen. Dit heeft niets met ‘gelijkheid’ te maken. Bij sport heb je toch ook een dames- en herenteam?"

Fuseren

Dirigent Kevin Griffits van het Derby Constabulary Male Voice Choir heeft inmiddels verschillende mogelijkheden overwogen. Griffits: “Als we vrouwen zouden toelaten, lopen we tegen allerlei praktische problemen aan. Om een goede balans in de koorklank te houden, zouden we ongeveer 50 vrouwen nodig hebben tegenover mijn 50 mannen. Waar haal ik die zo snel vandaan? Daarnaast is het huidige repertoire gearrangeerd voor mannen, en niet voor alten en sopranen."
Daarom stelt Griffiths voor om een nieuw vrouwenkoor te beginnen en de twee koren in een later stadium te laten fuseren.

Nieuwe naam

Helaas vindt commissaris Goodman dit allemaal te lang duren. Per 1 juni moet iedere verwijzing naar het politiekorps worden vermeden; het woord "Constabulary" (politiemacht) moet uit de naam. Het koor heeft daarom besloten gewoon als mannenkoor verder te gaan onder een nieuwe naam: het 'Derbyshire Community Male Voice Choir'. Het koor mag niet meer in politietenue optreden en moet op zoek naar een nieuwe oefenruimte.

'Laat ze lekker'

Dirigent Bert Noteboom heeft ook weinig begrip voor het besluit van politiecommissaris Goodman. “Sinds wanneer zijn mannen en vrouwen gelijk? God schiep Adam en Eva. Mannelijk én vrouwelijk schiep Hij hen. Ik vind het zo ontzettend dom om vrouwen gelijk te maken aan mannen. Het ís simpelweg niet zo. Laat die mannen lekker hun feestjes hebben. We hebben het begrip ‘tolerantie’ als westerse wereld zo hoog in het vaandel. Wat zijn we trots op onze vrijheid van meningsuiting. Als mensen er gelukkig van worden om als gelijkgestemden samen te zijn, is dat toch prima? En als je als vrouw samen met mannen wil zingen, ben je van harte welkom op een gemengd koor!"

Derbyshire Constabulary Male Voice Choir

Geschreven door:

Miriam Duijf

Redacteur

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons