Luister naar de nieuwe boekenpodcast van Visie

Visie is nu ook te beluisteren

in Mediatips

Vanaf deze maand heeft Visie een boekenpodcast: De eerste zin. Daarin komt iedere maand een christelijke schrijver aan het woord. Maar wat is een podcast eigenlijk en hoe werkt het? 

Een televisie-uitzending bekijken op Uitzending Gemist of een film op Netflix: het zijn manieren om iets te zien op een moment dat het uitkomt. Met audio is dit al langer mogelijk, bijvoorbeeld door het terugluisteren van radio-uitzendingen. Maar er bestaan ook radioprogramma’s die alleen via internet te luisteren zijn: podcasts. Een hoorspel, interview of informatieve uitzending die alleen online beschikbaar is. 

Christelijke boeken

Ook Visie heeft sinds kort zo’n podcast, De eerste zin. Het programma gaat over boeken: iedere maand interviewen Visie-redacteur Tirza van der Graaf en uitgever Paul Abspoel een christelijke schrijver. “Met Visie willen we mensen graag door het media-aanbod gidsen,” zegt hoofdredacteur Marco van der Straten, die op het idee van een boekenpodcast kwam. “Gidsen door het aanbod van films, televisieseries en natuurlijk boeken doen we al met recensies in ons magazine. Nu steeds meer mensen podcasts beluisteren, voegen we graag een maandelijkse Visie-boekenpodcast toe aan het aanbod.” 

Podcast bij de EO

De eerste zin is niet de enige podcast van de EO. In totaal zijn er op dit moment 8 podcasts te beluisteren, zoals Adieu God? en Onderweg. Dit jaar werd er ook een speciale podcast gemaakt bij The Passion. “Als EO willen we ons verhaal op verschillende manieren blijven vertellen,” licht Herbert Codée toe. Hij bedenkt en begeleidt podcastprojecten vanuit de EO.

Volgens Codée is het voordeel van podcasts, behalve dat je op een zelfgekozen moment kunt luisteren, dat je er iets naast kunt doen. “Omdat je alleen hoeft te luisteren, kun je prima tegelijkertijd sporten, reizen of koken. Terwijl je voor een video echt moet gaan zitten. Een podcast luisteren is qua tijdsbesteding dus erg efficiënt. Handig in een tijd waarin mensen druk en gehaast zijn.” 

Magie

Bovendien hebben podcasts dezelfde magie als radio, vindt Codée. “Tijdens het luisteren gaat de verbeelding spreken. Je bedenkt wat er gebeurt bij de stem die je hoort. Daardoor komt een podcast echt binnen.”

In de eerste uitzending van De eerste zin staat het boek Teken van Thuis van Lara Mohn centraal. Deze schrijfster is psycholoog en net gedebuteerd als romanschrijfster. Haar eerste boek gaat over Eva. Alles gaat goed in haar leven: ze heeft een leuke vriend en een goede baan. Maar dan gebeurt er iets waardoor ze op zoek gaat naar haar verleden. 

Zo werkt een podcast

• App: Afleveringen van De eerste zin zijn geheel gratis te downloaden en te luisteren. Wie een iPhone heeft, kan zich via de app ‘Podcast’ abonneren. Die is standaard op de telefoon geïnstalleerd. Op een telefoon met Android staat geen standaardapp, maar via de Google Play-store zijn wel podcast-apps te downloaden. Voorbeelden hiervan zijn Overcast (gratis), Pocket Casts (€ 2,99) of Stitcher (gratis). Het is ook mogelijk podcasts te beluisteren via Spotify.

• Website: De eerste zin is online te beluisteren via Visie.eo.nl.
Bekijk het overzicht van EO-podcasts.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons