Jouman Fattal speelt hoofdrol Sabia in dramaserie 'Zuidas'

Zondagavond, 21.15 uur, NPO 3

In haar hoofdrol in Zuidas (BNNVARA) krijgt actrice Jouman Fattal een baan waar veel rechtenstudenten van dromen. Vanavond een nieuwe aflevering van deze serie, waarin de jonge juriste Sabia Bennani zich moet bewijzen op het prestigieuze advocatenkantoor Van de Sande Grinten Meijer.

1. Waarom is jouw personage een buitenbeentje op de Zuidas?

“Als beginneling ben je dat vaak. Bovendien is Sabia van buitenlandse afkomst en krijgt ze als jonge vrouw te maken met het glazen plafond in dit milieu. De nieuwe advocaat-stagiaire past dus niet helemaal in het plaatje.”

2. In eerdere rollen was je vaak vluchteling. Is dit een mooie afwisseling?

“Het is wel verfrissend om een keer een ander soort rol te spelen. Een van de beroepen waar ik in mijn jeugd aan heb gedacht, was dat van mensenrechten- of strafrechtadvocaat. Dus dit is een plek waar ik zelf terecht had kunnen komen. Dit personage staat dichter bij me dan mijn vorige rollen.”

3. Wat is je meest onhebbelijke gewoonte?

“Als ik merk dat iets iemand dwarszit, ga ik net zolang de confrontatie aan totdat hij of zij erover gaat praten. Ik los dingen nu eenmaal graag op. Dat kan natuurlijk heilzaam zijn, maar sommige mensen moet je dan toch even met rust laten.”

4. Wat was jouw laatste schietgebedje?

“Een jaar of twee geleden, toen er een familielid ziek was, riep ik zoiets als: ‘Alsjeblieft...’ Alsof je je tot het universum – of hoe je het ook noemt – richt, in de hoop dat het goed komt. Misschien heb je het op zo’n moment tegen jezelf, of tegen een onzichtbare vriend. Maar ik geloof niet in een God.”

Als ik merk dat iemand iets dwarszit, ga ik de confrontatie aan

5. Wat weerhoudt je om te geloven?

“De gelovigen die ik heb ontmoet, hielden er veel regels op na, en werden er geen prettiger mensen door. Toch vind ik geloof een mooi concept. Ik geloof niet in één persoon, maar vind het wel belangrijk om ergens in te geloven, juist in deze tijd. In mijn geval is dat de liefde, waar ik ondanks alles in geloof.”

6. Wat is de leukste smoes die je hebt gebruikt?

“Vroeger heb ik veel gespijbeld, samen met mijn beste vriendin. Op school vertelden we dat we ziek waren en dan gingen ze altijd je moeder bellen. Maar wij hadden elkaars mobiele nummers aan de receptioniste doorgegeven. Dus dan deden wij aan de telefoon alsof wij elkaars moeder waren. Nu ik eraan terugdenk, vermoed ik dat ze het eigenlijk wel doorhad.”

7. Wat is het beste boek ooit geschreven?

Kafka op het strand van Haruki Marakami. Hij kan mensen zo treffend neerzetten in hun meest eenzame vorm van zijn. Het gaat over een jongen die in een half surrealistische wereld leeft. Een mooi filosofisch boek, natuurlijk met een dikke knipoog naar het werk van Franz Kafka. Wie fan van zijn werk is, zal dit boek ook graag lezen!”

Wie is Jouman Fattal?

• 26 jaar.
• Actrice, theatermaker en schrijfster.
• Emigreerde op 4-jarige leeftijd met haar ouders uit Syrië naar Nederland.
• In 2015 afgestudeerd aan Acteursopleiding Hoge School voor de Kunsten in Utrecht.
• Speelde rollen in series als Flikken Maastricht, Moordvrouw en Project Orpheus, en in de Telefilm Gelukszoekers.
• Sinds 1 april iedere zondagavond te zien als Sabia Bennani in Zuidas (21.15 uur, NPO 3).

Beeld: BNNVARA 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons