Jolanda kreeg spijt van haar abortus

‘Pas toen het achter de rug was, ging ik nadenken’

in Mediatips

Bijna 30 jaar geleden liet Jolanda de Faria abortus plegen. "Mijn vriend en ik zaten in de problemen en moesten snel handelen." Nog steeds heeft ze spijt.

“We zouden geen seks voor het huwelijk hebben, maar dat lukte ons niet,” vertelt Jolanda. Ze raakte zwanger en wist zich geen raad met de situatie. Ook schaamde ze zich. "Ik wilde er niet over nadenken, deze abortus moest gewoon even. Pas toen het achter de rug was, ging ik nadenken."

Schaamte

Spijt en schuldgevoelens volgden. “Ik vertelde het aan niemand: ik schaamde me te pletter.” Alleen een aantal vrienden en een paar familieleden wisten van de abortus. Tot ze een preek hoorde over wat geheimen met je doen. Dat hielp haar om er open over te zijn. “Een vriendin van mij die alleenstaande moeder is en daarmee worstelde, vertelde ik dat zij juist een heel goede keuze heeft gemaakt.”

In de afgelopen jaren deelde ze het ook met familieleden die het nog niet wisten. “Een schoonzus zei: ‘Waarom heb je het niet gezegd? Wij hadden toch gewoon voor je opgepast en het samen geregeld?’”

Vergeven

Jolanda meende ook jarenlang niets meer in de kerk te kunnen en mogen betekenen. Tot ze begreep dat God haar vergeven had.

Naar aanleiding van het VBOK-boekje Abortus, schaamte en schuld vertelt Jolanda de Faria in EO Live hoe zij met haar abortus is omgegaan. Beluister hier het hele gesprek met Jolanda.

Beeld: Anthony Tran (Unsplash)

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons