Jan Leyers in 'Adieu God?'

'De kerk was een beklemmende plek'

in Mediatips

Toen Jan Leyers een jaar of 11 was, moest hij kiezen tussen de Beatles en de biechtstoel. De pastoor die de Vlaamse presentator/muzikant voorbereidde op zijn eerste communie, hield hem voor dat God liefde is. Om daar meteen aan toe te voegen dat het ‘love, love, love’ van de Beatles daar niets mee te maken had.

Jan Leyers koos voor de belofte van vrijheid en avontuur die besloten lag in de popcultuur van de jaren zestig en zeventig, en zei de kerk vaarwel. Erg moeilijk was dat niet, want naar eigen zeggen heeft hij nooit in God geloofd.
 
Toch speelt religie een belangrijke rol in het werk van Leyers. In Nederland is hij vooral bekend vanwege een aantal televisieseries waarin hij door de wereld van de islam reist. Hij haast zich te zeggen dat hij programma’s over geloof maakt zoals een ander natuurdocumentaires maakt. Want religie mag als sociaal verschijnsel dan wel ‘superinteressant’ zijn, hij houdt zich verre van theologie.
Tijs van den Brink praat met Jan Leyers over het niet bestaan van kabouters en het verschil tussen Mohammed en Jezus, om tot de volgende conclusie te komen: “Jij bent stelliger ongelovig dan dat ik gelovig ben.”

Adieu God?, zondag 22 april 2018, 23.45 uur, NPO 2

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons