In de schaduw van King: vijftig jaar na de moord in Memphis

Tweede paasdag om 21.00 uur op NPO 2

in Mediatips

Op 4 april 1968 werd Martin Luther King doodgeschoten in het Amerikaanse Memphis. Vijftig jaar na deze moord gaat Harcourt Klinefelter, voormalig persvoorlichter van King, terug naar Amerika. Samen met strijdmakkers van toen brengt hij herinneringen tot leven in de documentaire In de schaduw van King, die de EO vanavond uitzendt.

King is door zijn geweldloze verzet tegen de scheiding tussen blank en zwart een inspiratiebron voor velen. In de documentaire In de schaduw van King gaat Harcourt Klinefelter, voormalig persvoorlichter van Martin Luther King, terug naar Amerika. “King wilde de duisternis overwinnen,” zegt Klinefelter, die vertelt hoe het optreden van King hem zijn hele verdere leven heeft geïnspireerd. “Haat kan geen haat verdrijven. Alleen liefde kan de haat verdrijven.”

Weerzien met Martin Luther King III

De in Amerika geboren Klinefelter verhuisde na de moord naar Nederland. Op zijn zolder in Steenwijkerwold bewaart hij een draagbare recorder en een schat aan unieke geluidsfragmenten van Martin Luther King. Klinefelter reist samen met deze bandrecorder naar Amerika, waar hij in Kings geboorteplaats Atlanta een weerzien heeft met diens zoon Martin Luther King III.

'Alleen liefde kan haat verdrijven'

'Protestmarsen begonnen in Selma'

In Selma ontmoet Klinefelter zijn vroegere kameraad Bernhard Lafayette. Selma was in 1965 het startpunt van de beroemde protestmarsen voor gelijke burgerrechten. Ook spreekt hij met Flonzie Brown Wright, activist in Canton. Hier trad de politie in 1966 op brute wijze op tegen duizenden protesterende activisten.

2Doc: In de schaduw van King

Maandag 2 april, 21.00 uur, NPO 2

Beeld: Martin Maat

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons