In De Leeuwenhoek: Adelheid Roosen en Hugo Borst onderzoeken zorg dementie

Iedere donderdag, 20.25 uur, NPO 2

in Mediatips

Theatermaker Adelheid Roosen en schrijver Hugo Borst beginnen aan een zoektocht naar betere zorg voor demente bejaarden. Een maand lang verblijven ze op een gesloten afdeling van een verpleeghuis. Vanavond het eerste deel van In De Leeuwenhoek (HUMAN). 

In het Rotterdamse verpleeghuis De Leeuwenhoek kijken Adelheid en Hugo hun ogen uit. Van de directeur van de Rotterdamse zorginstelling Humanitas mogen beide BN'ers wekenlang overal bij zijn, Adelheid blijft zelfs nachtjes over in het turbulente verpleeghuis. "We moeten met mensen met dementie gaan leven," zegt ze. "Wij, als de omgeving van de mensen met dementie, kunnen leren om over onze verlegenheid heen te stappen en werkelijk met hen in contact gaan. Want deze ziekte is ook een spiegel die iets zegt over ons handelen."

'Ouderen mishandeld in De Leeuwenhoek'

Vanavond ontfermt Hugo zich over voetballiefhebber André Haak, raakt Adelheid bevriend met Wil den Exter en komt filosoof en arts Bert Keizer op bezoek. Het blijkt best moeilijk om iemand met dementie een goede dag te bezorgen. Opvallend is dat in De Leeuwenhoek volgens onderzoek van Trouw ouderen mishandeld worden. Welk beeld geeft de serie van het leven in dit verpleeghuis?

In De Leeuwenhoek

Iedere donderdag, 20.25 uur, NPO 2 

Beeld: Cigdem Yuksel

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons