IJslandse kerk noemt anti-besnijdeniswet ‘Jodenvervolging’

‘Weer terug in 1933’

in Christelijk Nieuws

“Ordinaire vervolging van Joodse mensen.” Dat is de reactie op een IJslands wetsvoorstel om religieuze besnijdenis van jongens te verbieden. Daarover schrijft Katholieknieuwsblad.nl.

“Als deze wet doorgaat, betekent dat ordinaire vervolging van Joodse mensen,” zegt kanselier Jakob Rolland van het bisdom Reykjavik in een gesprek met het Amerikaanse katholieke persbureau CNS. “Dan zijn we weer terug in 1933, toen Hitler de macht greep in Duitsland. We weten hoe dat geëindigd is.”

Gevangenisstraf van 6 maanden

De katholieke kerk op IJsland is fel tegen het wetsvoorstel dat Joodse en islamitische ouders dreigt met een maximale gevangenisstraf van 6 maanden indien zij hun zoontjes om religieuze redenen laten besnijden.

Kanselier Rolland noemt de voorgestelde strafmaat “erg zwaar” en noemt het zorgwekkend dat het voorstel maatschappelijk veel steun lijkt te krijgen.
“Dit wetsvoorstel betekent min of meer dat Joodse mensen uit dit land verbannen worden als zij hun godsdienst willen beleven.”

Onnodige operaties

In februari dienden zeven parlementariërs een wetsvoorstel in dat besnijdenis om niet-medische redenen van jongens onder de achttien jaar verbiedt.
“Wij beschouwen dit als een kwestie van mensenrechten. Geen persoon zou zonder instemming blootgesteld mogen worden aan onnodige operaties,” zegt dr. Olafur Thor Gunnarsson, een van de initiatiefnemers voor de wet.

Beeld: Shutterstock

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons