#Hopetoo

Blog van TimZingt

“Hope! Hope! Waar ben je?” Ik schreeuw het door de kamer. Mijn sponsorkindje Hope staat vrolijk op de schouw. Zijn bruine huid kleurt mooi bij de roomblanke snoetjes van mijn eigen kinderen. Hope kijkt verbaasd: “Even chill man, wat is er?”

“Hope, ik lees allemaal dingen over misbruik door hulpverleners,” blaf ik. “Artsen die geen grenzen hebben en zo. Uitbuiters zijn het, die hulpverleners! En zeg nou niet: ‘Het zijn ook geen chrístelijke organisaties.' Er zijn genoeg christenen die hun grenzen ook niet kennen. En het wordt allemaal onder de pet gehouden: lieve brieven met Bijbelteksten schrijven, terwijl er van alles gebeurt wat God verboden heeft. Die brieven worden natuurlijk nog gecontroleerd. Ze willen niet dat jij uit de school klapt met het verhaal hoe jij behandeld wordt door die vuile hulpverleners daar! Ik ga mijn bijdrage stopzetten om jou te redden uit de klauwen van die schijnheilige sponsororganisaties!” 

Ik grijp zijn foto beet en kijk hem indringend aan: “Hope, jongen! Geef me eerlijk antwoord: heb jij #metoo op je brief gezet en is-ie doorgekrast door de organisatie? Kom op, vertel!” 
Hope zucht: “Ik moet je teleurstellen. Bij mij is niets gebeurd.” 
Dat valt tegen. Ik had me al rijk gerekend met dertig euro extra per maand. “Maar dan nog!” piep ik, “die hulporganisaties zijn allemaal hetzelfde.”

“Weet je wat ik niet begrijp?” zegt Hope. “Dat jij denkt dat hulpverleners een soort heiligen moeten zijn. Dat je zo verontwaardigd bent als er iets fout gaat en dan hoog van de toren blaast. Het getuigt van weinig mensenkennis. Zelfs de grootste heiligen maken bizarre fouten. Dat is niet goed te praten, maar het is toch ook niet onverwacht: hulpverleners zijn mensen. En inderdaad: de controle kan beter en er zou ook eerlijker gezegd moeten worden hoe het echt gaat, maar die organisaties zijn ook bezig met de beeldvorming. Net als jij trouwens met al je geplande Facebook-posts en je merk ‘Timzingt’. Je bent geen haar beter.”
“Ik schrijf tenminste geen schijnheilige brieven met Bijbelteksten,” brom ik. 
Hope: “Ik wel: ik was er één aan het schrijven en ik weet nu welke tekst ik ga doen. Iets over zonder zonde en de eerste steen.”

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons